Ustavni sud: Zakonito uvođenje dimničarine u Novom Sadu

Izvor: Radio 021, 07.Okt.2015, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustavni sud: Zakonito uvođenje dimničarine u Novom Sadu

Ustavni sud Srbije odbacio je inicijativu Srpske radikalne stranke o pokretanju postupka za ocenu ustavnosti i zakonitosti Odluke o dimničarskim uslugama na prostoru grada Novog Sada.

Ova stranka je navela da izražavaju ogorčenje i zabrinutost zbog skandalozne odluke Ustavnog suda.

- Nakon dve godine ćutanja Ustavnog suda juče je stiglo šturo i nemušto obrazloženje u kojem nas ovaj republički organ obaveštava da se odredbe Ustava i zakona na koje se Srpska >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << radikalna stranka poziva ne mogu dovesti u ustavno-pravnu vezu sa osporenim opštim aktom, tako da zbog toga Ustavni sud odbacuje ovu inicijativu kao neosnovanu - navodi predsednik novosadskih radikala Đurađ Jakšić.

Podsetimo, SRS je pre skoro dve godine, odmah nakon donošenja odluke u Skupštini grada podneo Ustavnom sudu inicijativu da se oceni ustavnost i zakonitost odluke kojom je Novosađanima nametnuto da plaćaju dimničarske usluge preko računa objedinjene naplate. Jakšić kaže da su i dalje mišljenja da je Odluka o dimničarskim uslugama protivna javnom poretku, dobrim poslovnim običajima i moralnim normama i u krajnjoj liniji je nepravedna i pljačkaška, s obzirom da se ovom Odlukom svi građani Novog Sada obavezuju da plaćaju uslugu za kojom nemaju potrebu i koja im se neće pružiti od strane JKP.

- Na teritoriji Grada Novog Sada od gotovo 155.000 stambenih jedinica na sistem daljinskog grejanja JKP "Novosadske toplane" priključeno je 93.957 stambenih i 7.921 poslovnih potrošača, a između 20.000 i 25.000 stambenih i poslovnih potrošača koristi prirodni gas i struju za zagrevanje prostora. Dakle, više od 4/5 stambenih i poslovnih potrošača na teritoriji Grada nema potrebu za korišćenjem dimnjaka, ni za uslugom dimničara, te je potpuno iluzorno da se njima naplaćuje dimničarina - naveo je Jakšić.

On je dodao da je Ustavni sud ovom odlukom postao saučesnik aktuelne vlasti u Novom Sadu u, kako kaže, "bezočnom pljačkanju i otimačini od Novosađana koja traje već pune dve godine". - Ustavni sud još jednom je potvrdio da se u radu ne rukovodi najvišim pravnim aktom, Ustavom Republike Srbije, da se u donošenju odluka ne vodi pravom i pravdom, već da su vrlo često njegove odluke politički motivisane i u skladu sa potrebama i interesima režima - naveo je Jakšić.

Podsetimo, "odžačarina" je uvedena za sve i prvi put se pojavila na avgustovskim računima 2013. godine. Novosađani je plaćaju dinar po kvadratnom prostoru stana, a uslugu vrši JKP "Stan". Za ove dve godine, mali broj Novosađana može da posvedoči da su zaista nešto i dobili kao kontra-uslugu za ono što plaćaju, a dimničare Stana, preduzeća kojem preti gašenje i stečaj,  skoro niko nije video na ulici.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.