Izvor: Radio 021, 15.Dec.2018, 09:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro u proceduri novi Zakon o sprečavanju korupcije

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da će se uskoro u proceduri naći i novi Zakon o sprečavanju korupcije (novi naziv za Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije), čiji se tekst nacrta trenutno usaglašava sa preporukama GREKO eksperta.

"Ovaj zakon, zajedno sa Zakonom o lobiranju, značajno će proširiti ovlašćenja i ojačati kapacitete Agencije za borbu protiv korupcije", ukazala je Kuburović, u razgovoru sa ekspertom za korupciju OEBS-a Paolom Severino, na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << marginama skupa "Primena mehanizama prevencije korupcije".

Severino je pozdravila nedavno usvajanje Zakona o lobiranju u Srbiji, ukazavši da takav zakon u Italiji ne postoji i da Srbija može da bude dobar primer na koji njena država može da se ugleda.

"Borba protiv korupcije mora da se kontinuirano unapređuje i menja u skladu sa promenama u društvu", istakla je profesorka, a saopšteno je iz Ministarstva pravde.

Ona je ukazala i da su regionalni pristup i međunarodna ekspertiza značajne za efikasnu borbu protiv korupcije.

"I Italija je imala velikih problema sa korupcijom, te je jednaku pažnju posvetila uspostavljanju i represivnih i preventivnih mehanizama u borbi protiv korupcije i kriminala".

Kuburović je istakla i da Srbija i Italija imaju intenzivnu i blisku saradnju kada su u pitanju pravosuđe i borba protiv korupcije. Ona je podsetila da su ministri pravde Srbije i Italije pre oko dve godine potpisali bilateralne ugovore, kako bi se ubrzala razmena podataka za krivična dela korupcije i organizovanog kriminala. Takođe, dodala je i da su Ministarstvo pravde i italijanska Finansijska policija prošle godine potpisale Memorandum o saradnji, koji predviđa stručnu obuku srpskih tužilaca i policajaca u Italiji, u oblasti borbe protiv korupcije i finansijskog kriminala.

Kuburović i Severino su se saglasile da je razmena iskustva i dobrih praksi od velikog značaja za borbu protv korupcije i kriminala i ocenile da podrška Italije i Srbije jedna drugoj, ne izostaje ni u ovoj oblasti. Na sastanku je istaknuta i nedvosmislena podrška Italije Srbiji u procesu evrointegracija.

Konferencija je organizovana uz podršku OEBS-a i Ambasade Italije u Srbiji, a sastanku su prisustvovali i šef Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio, kao i ambasador Italije Karlo Lo Kašo.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.