Ukrao prst sa statue ratnika od terakote

Izvor: Radio 021, 19.Feb.2018, 11:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrao prst sa statue ratnika od terakote

Američke vlasti su saopštile da je jedan Amerikanac krajem prošle godine ukrao prst sa statue kineskog vojnika od terakote, koja je trenutno izložena u muzeju u Filadelfiji.

Majkl Roana (24) je učestvovao na zabavi 21. decembra u Frenklinovom institutu i tada je dospeo u prostorije specijalne izložbe "Ratnici od terakote prvog cara". Uhapšen je u petak. Federalni istražni biro (FBI) je naveo da se Roana šetao među eksponatima, da bi se na kraju popeo na platformu s statuom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Konjanika i slikao se, nakon čega je odlomio prst sa desne ruke ratnika i odneo ga.

Muzejsko osoblje je nestanak prsta primetilo 8. januara, a agenti FBI su ubrzo pronašli Roanu, koji je priznao šta je učinio. On je optužen za krađu vrednog umetničkog dela iz muzeja, skrivanje vrednog umetničkog dela ukradenog iz muzeja i prevoz ukradene robe preko državne granice.

Kina je zatražila "oštru kaznu" za Roanu.

Portparolka muzeja je rekla da će statua biti popravljena kao i da firma zadužena za obezbeđenje nije radila po proceduri u noći krađe.

Statua koja je privremeno ostala bez prsta, nazvana Konjanik, potiče iz 210. i 209. godine pre nove ere i jedna je od 10 ratnika od terakote koji su izloženi u Frenklinovom institutu.

Vojska od terakote je napravljena za kineskog cara Ćin Ši Huanga, koji je verovao da će ga ona štititi u zagrobnom životu. Vojska broji 8.000 statua. Otkrili su je kineski farmeri 1974. godine.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.