Ukrao paštetu da skrene pažnju na nezaposlenost

Izvor: Blic, 29.Jan.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrao paštetu da skrene pažnju na nezaposlenost

NOVI SAD - Protiv Novosađanina S. Z. (49) nezaposlenog diplomiranog mašinskog inženjera, podneta je krivična prijava i pokrenuta istraga u Opštinskom sudu zbog krađe paštete i pakovanja viršli. Za nesvakidašnji čin, okvalifikovan u prijavi kao teška krađa, osumnjičeni je u istrazi izjavio da ga je počinio kako bi privukao pažnju države na svoj nezavidan položaj i problem nezaposlenosti. Ali, umesto do zaposlenja, očajnički potez doveo ga je do krivične prijave i neuropsihijatrijskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << veštačenja.

- Nisam nikad osuđivan, razveden sam i sa 17-godišnjom ćerkom i majkom živim u jednoiposobnom stanu. Jedina primanja koja imamo je majčina penzija od 20.000 dinara. Nisam bolovao od težih psihičkih bolesti, ne pijem i ne korisim drogu. Odslužio sam vojsku, razvodnik sam. Već nekoliko godina uzalud tražim posao - objasnio je S. Z. istražnom sudiji motive za potez koji je počinio u još 9. septembra 2007. godine. „Naoružan" čekićem iz gradskog autobusa, koji služi za razbijanje stakla, S. Z. se tog dana uputio u megamarket „Ziper". Prodavačici, koja je htela da ga usluži, rekao je da će uzeti jednu paštetu, uz napomenu da „nema nameru da je plati". Zatim ju je uljudno zamolio da se skloni od vitrine sa suhomesnatim prozvodima, da je ne bi povredilo staklo koje je nameravao da razbije. Od udarca u staklo vitrine, plastični čekić se polomio, ali se S. Z. snašao uzevši flašu maslinovog ulja kojom je razbio vitrinu. Osumnjičeni je zaista uzeo samo paštetu, stavio je u džep, a potom zapanjenoj prodavačici pružio ličnu kartu.

- Prodavačici sam pokazao ličnu kartu da vidi ko sam, ali ona nije htela da je uzme. Krenuo sam kući, kad su radnici počeli da viču: „gospodine, gospodine". Zato sam ostao i sačekao policiju, a zatim dao iskaz. Pošli smo i mojoj kući, gde su mi pronašli jedan pištolj, i uzeli ga - ispričao je osumnjičeni pred istražnim sudijom.

Nakon odlaska policije, S. Z. je, kako je izjavio, popio na miru kafu, a zatim se uputio u drugu prodavnicu, gde je ponovio isto delo. Poučen prethodnim iskustvom, S. Z. je odmah po ulasku u „Magnetron" uzeo par flaša maslinovog ulja kojima se poslužio da razbije i prvu vitrinu. Nakon što je staklo puklo, S. Z. je uzeo jedno pakovanje od tri viršle i stavio ih u džep košulje. I ovaj put policiju je mirno sačekao u prodavnici. Zatečeni ponovnim susretom, policajci su sačinili novu zabelešku, a nakon dve godine predmet je stigao i pred Opštinski sud.

S obzirom na neobičnost krivičnog dela, koje je zbog razbijanja vitrina pravno okarakterisano kao „teška krađa", S. Z. će uskoro biti podvrgnut i neuropsihijatrijskom veštačenju. Nakon dobijenih nalaza, sud će odlučiti da li će osumnjičeni biti i krivično gonjen zbog pašteta i viršli. I ovaj put budućnost S. Z. zavisi od države koja ga je, sudeći prema onome što je rekao, i dovela do ovakvog stanja.

Namerno u prestup

- Ja sam ovo nameno uradio državi da skrenem pažnju na sebe, da bih postao neki ministar ili predsednik vlade. To je isključivi razlog mog ponašanja. A pre nego što postanem ministar, moram da postanem kriminalac. Neću više da se školujem, da budem pošten, već da budem kriminalac. A kada postanem neko u vlasti, onda ću ponovo hteti da učim i da upišem postdiplomske studije - obrazložio je svoje postupke očajni mašinski inženjer.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Krađom viršli do ministarske fotelje

Izvor: NSkriminal.net, 27.Jan.2009, 17:37

NOVI SAD - Protiv nezaposlenog S.Z. (49) diplomiranog mašinskog inženjera iz Novog Sada koji je u trenutku očajanja ukrao jednu paštetu i paklicu viršli, u novosadskom Opštinskom sudu pokrenuta je istraga zbog teške krađe. Njegova odbrana u kojoj je tvrdio da je to uradio da bi stekao "kvalifikacije"...

Nastavak na NSkriminal.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.