Ukradena dokumentacija o izbeglicama

Izvor: RTS, 04.Jun.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukradena dokumentacija o izbeglicama

Iz Odeljenja za izbeglice u Novom Sadu ukradena je dokumentacija o izbeglicama koji žive na području tog grada. Krađa kompjutera sa ličnim podacima nije i ne sme biti tretirana kao obično krivično delo, kaže poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.

Dokumentacija o izbeglicama s prostora SFRJ i raseljenih sa Kosova koji žive na području Novog Sada, ukradena je iz Odeljenja za izbeglice Gradske uprave za socijalnu zaštitu, potvrđeno je agenciji Beta >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Gradskoj upravi.

Načelnica Gradske uprave za socijalnu zaštitu Vera Grkavac rekla je da su prostorije Komesarijata za izbeglice obijene u noći između 2. i 3. juna i odneta dva računara u kojima su bili podaci.

"Kompjuteri su ukradeni, ali su baze podataka zaštićene, tako da nema mesta za paniku. Odmah je obaveštena policija, napravljen je uviđaj i sada čekamo da vidimo do čega su došli. Ne sumnjam da će počinioci biti nađeni", rekla je Vera Grkavac.

Pojedini mediji su preneli da su u bazi bili podaci više od 250.000 izbeglica, ali je Vera Grkavac rekla da je tu nekoliko različitih baza podataka, sa dosta imena koja se ponavljaju.

Prema oceni republičkog ombdusmana Saše Jankovića, ozbiljan problem je kada državni organi ne mogu da obezbede zaštitu podataka o ličnosti, jer podaci ne smeju dospeti u ruke neovlašćenih.

"Naši državni organi moraju da shvate kolika je odgovornost to što rukuju ličnim podacima i što ih drže kod sebe i zato apsolutno moraju pojačati odgovornost za obezbeđivanje sigurnosti i onemogućavanje da neko neovlašćeno dođe do tih podataka", rekao je Janković.

Nije reč o "običnom krivičnom delu" 

Krađa kompjutera sa ličnim podacima desetina hiljada lica iz prostorija poverenika za izbeglice u Novom Sadu "nije i ne sme biti tretirana kao obično krivično delo", saopštio je poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić.

"To što su u posed neovlašćenih lica dospeli lični podaci hiljada građana, otvara bezbroj mogućnosti zloupotrebe i predstavlja ozbiljnu, realnu pretnju za prava i interesa ljudi čiji su to podaci", naveo je Šabić.

Prema njegovim rečima, neophodno je što pre započeti obuku onih koji se bave obradom ličnih podataka, te su samim tim odgovorni i za njihovu zaštitu.

Rodoljub Šabić je upozorio da lakoća kojom neovlašćena lica dolaze do ličnih podataka građana, i izostanak ili neadekvatne reakcije odgovornih, ukazuju da je "odnos prema zaštiti privatnosti građana značajno ispod neophodnog nivoa".

Šabić je ukazao da Srbija ozbiljno zaostaje u zaštiti podataka o ličnosti ne samo zemalja EU, nego i za susednim što treba prevazići "bez odlaganja".

Podsećajući da je sa nekoliko godina zakašnjenja donet Zakon zaštiti podataka o ličnosti, Šabić je naveo da ni više od pola godine potom nisu obezbeđeni uslovi za njegovu primenu, te "ne postoji nikakav organizovani državni nadzor" postupanja sa ličnim podacima građana.

Šabić je naveo da u službi slovenačkog poverenika ili u agencijama Hrvatske i Makedonije na poslovima nadzora nad zaštitom podataka radi 20-30 ljudi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.