Izvor: Blic, Tanjug, 18.Avg.2009, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukinuta presuda Davidoviću zbog spisa na latinici

Okružni sud u Novom Sadu ukinuo je prvostepenu presudu Goranu Davidoviću Fireru, nezvaničnom vođi „Nacionalnog stroja", po kojoj je on morao da plati pola miliona dinara novinaru Dinku Gruhonjiću zbog uvreda iznetih u Davidovićevoj knjizi „Slučaj Nacionalni stroj". Razlog poništenja presude je taj što prvostepeni, Opštinski sud u Novom Sadu nije uvažio Davidovićevu žalbu da mu se pojedini sudski spisi dostave na ćiriličnom umesto na latiničnom pismu, iako je Davidović >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << to tražio na početku postupka.

- Presuda je ukinuta zbog bitne povrede parničnog postupka. Tuženi je u prvostepenom postupku zahtevao da mu se spisi dostavljaju na ćiriličnom pismu, a njegovom zahtevu nije udovoljeno - saopšteno je juče iz Okružnog suda.

U Službi za informisanje Okružnog suda „Blicu" je rečeno da su navodi Davidovićeve žalbe u potpunosti osnovani.

- Morali smo da vratimo predmet na ponovno suđenje - objašnjavaju u Okružnom sudu i napominju da u ovom slučaju nije ispoštovan Zakon o službenoj upotrebi jezika i pisma.

Opštinski sud je pre dve godine usvojio tužbeni zahtev Gruhonjića da su mu natpisi u Davidovićevoj knjizi povredili ugled, čast i prava i dosudio da Davidović plati pola miliona dinara i sudske troškove. U pomenutoj knjizi autor je Gruhonjića nazvao „novinarom propagandistom koji radi za određene obaveštajne službe neprijateljske našem narodu i državi", a licitirao je i o Gruhonjićevoj nacionalnoj pripadnosti. Gruhonjić je tada pokrenuo privatnu tužbu, a predmet je dobila sudija Opštinskog suda Klara Takač-Galfi. Već na prvom ročištu Davidović, koji nije želeo advokata, negodovao je zbog toga što je optužnica napisana na latiničnom pismu. On je zahtevao od suda da mu se spisi dostave na ćirilici, što nije urađeno, kako je naveo Okružni sud.

Ovakvu odluku Okružnog suda Gruhonjićev advokat Vladimir Beljanski ocenio je kao „nonsens".

- Ovakva odluka suda dovodi do zaključka da se srpski jezik

ne može pisati latiničnim pismom. Takođe, ona dovodi i do besmisla, jer će ubuduće svaki sud moći da postupi na sličan način ako bi tome prethodio nečiji lični hir - kaže Beljanski, koji smatra da je ovom odlukom naneta strašna povreda prava Dinka Gruhonjića.

Novosadski advokat Dragoljub Martinović smatra da je na delu zloupotreba zakona.

- Ozbiljna povreda postupka je kada se povredi jezik, a ne pismo. A imajući u vidu da se Davidović nacionalno izjašnjava kao Srbin, i da je prošao školski režim u kojem je upoznao oba pisma, ovo je praktično zloupotreba zakona - smatra Martinović, ističući da je u ovom slučaju povreda postupka „opravdana" birokratskom budalaštinom.

Ne sporeći da je ćirilica zvanično pismo u Srbiji, Martinović dodaje da, ukoliko se na stvar gleda isključivo pravno-formalno, u Novom Sadu praktično svaka druga ustanova, koristeći latinično pismo, kontinuirano krši Ustav Srbije.

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina zatražila je juče od Visokog saveta pravosuđa da preispita odluku Okružnog suda u Novom Sadu koji je ukinuo presudu Davidoviću po tužbi Gruhonjića.

Srbija još čeka na izručenje Davidovića

Goran Davidović Firer, nezvanični lider ultradesničarske organizacije „Nacionalni stroj", dospeo je u žižu javnosti 2005. godine nakon incidenta na novosadskom Filozofskom fakultetu, gde je sa par svojih sledbenika upao na antifašističku tribinu. Davidović je tada udario jednog od učesnika tribine, dok je izneo salvu uvreda i nacističkih komentara i na konto svih prisutnih. Nakon ovog incidenta Davidović je 2009. pravosnažno osuđen na godinu dana zatvora zbog krivičnog dela izazivanja verske, rasne i nacionalne mržnje. Pravosnažnost presude Davidović je dočekao u Italiji, gde je pobegao od srpskih organa gonjenja. Po zahtevu Ministarstva pravde italijanske vlasti ga hapse 18. aprila u Trstu. Nakon dva meseca Davidović je krajem juna pušten iz pritvora i trenutno čeka na odluku italijanskog Apelacionog suda o izručenju Srbiji.

Slučaj Ilarion

Birokratski propust u slučaju Gorana Davidovića nije prvi koji se dogodio Opštinskom sudu u Novom Sadu. Javnost je to podsetilo na slučaj Ilarion, zbog koga je Dušan Petrović, tadašnji ministar pravde, tražio razrešenje Petra Mohana, predsednika Opštinskog suda, sudija tog suda Tatjane Šunjke i Snježane Matijević, i Zdenke Stakić, sudije novosadskog Okružnog suda. Nekadašnji starešina manastira Hopovo Ilarion (svetovno Jovan Mišić) uhapšen je 6. juna 2001. pod sumnjom da je u dvorskoj bašti u Sremskim Karlovcima maloletne dečake navodio na nedozvoljene polne radnje. Odmah je bio razrešen dužnosti starešine manastira, a osuđen je tek pet godina kasnije, i to na deset meseci zatvora pred Opštinskim sudom u Novom Sadu. Okružni sud je tu presudu preinačio 26. decembra 2006. na godinu dana zatvora, da bi Vrhovni sud 17. aprila naredne godine vratio postupak na novo suđenje. Do novog suđenja, međutim, nije došlo, jer je predmet zastareo, zbog čega je ministar i tražio smenu sudija i predsednika Opštinskog suda.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.