Uhapšeni zbog uvoza 31 tone pokvarenog mesa u Srbiju

Izvor: Radio 021, 27.Sep.2018, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšeni zbog uvoza 31 tone pokvarenog mesa u Srbiju

Sedam osoba uhapšeno je zbog preprodaje 31 tone pokvarenog mesa i mesnih prerađevina iz Brazila.

Kako piše "Blic", ovih sedmoro uhapšeno je u saradnji Tužilaštva za organizovani kriminal i policijom u Jagodini i Užicu. Sedmorica osumnjičenih se terete za krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i zloupotreba službenog položaja.

Sumnja se da su u periodu od juna do avgusta 2018. godine nabavlili oko 31 tone mesa i mesnih prerađevina kome je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << rok trajanja istekao, a poreklom je iz Brazila. To pokvareno meso su preprodavali raznim preduzećima koja se bave preradom mesa i mesnih prerađevina.

Ovoj akciji je prethodila zaplena u Jagodini 23 tone mesa, koje je iz Brazila, preko Kosova i Metohije, zatim Raške, i daljom prodajom trebalo da bude dostavljeno jednom preduzeću u Ćupriji. Meso je uništeno, a uhapšen je Đ. L. (21), odgovorno lice koje se bavilo nabavkom mesa i daljom prodajom. Veterinarska inspekcija je utvrdila da meso, zbog isteka roka trajanja, nije za upotrebu pa je zato uništeno.

"Na određenim pakovanjima uočene su deklaracije objekata iz Brazila. Neka pakovanja još su bila u roku trajanja, a nekima je istekao rok i više od šest meseci", saopšteno je tada iz Uprave za veterinu.

"Najviše mesa u Srbiju se uvozi iz država članica Evropske unije i manje količine iz CEFTA država, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije. U 2017. godini u Srbiju je uvezeno ukupno 130 pošiljaka ili 681,8 tona rashlađenog ili zamrznutog goveđeg mesa, kao i 27,1 svinjskog, 143 tone ovčjeg i 3,5 tona pilećeg mesa", rečeno je u Upravi za veterinu.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović rekao je da bi bilo dobro da se informacije o otkrivenim firmama, koje se bave švercom mesa, objavljuju javno.

"Često ostajemo uskraćeni za te podatke i javnu osudu nesavesnih trgovaca, a predmeti poput ovog završe na sudu i u postupcima koji dugo traju. Informacije o zaplenama bez podataka ko su počinioci samo uznemiruju javnost i građane i unose sumnju da na tržištu postoji problem, da država i inspekcije ne rade svoj posao, i da nismo sigurni u bezbednost proizvoda koje kupujemo", rekao je Papović.

Autor: Blic

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Uhapšeni zbog uvoza 36 tona pokvarenog mesa u Srbiju

Izvor: Radio 021, 27.Sep.2018

Šest osoba uhapšeno je zbog preprodaje 36 tona pokvarenog mesa i mesnih prerađevina bez dokaza o poreklu, dok se za jednim osumnjičenim još uvek traga...Uhapšeni su S. P. (46), odgovorno lice preduzeća "Pavlović" sa područja Ćuprije, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.