Izvor: Radio 021, 12.Feb.2021, 19:36

Udruženje: "Novi Sad na vodi" ugrožava 139 vrsta ptica, neke od njih na crvenoj listi

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je da se protivi urbanizaciji poslednje prirodne obale Dunava u Novom Sadu na području Šodroša i okoline, jer tu obitava 139 vrsta ptica, od kojih je 35 sa nacionalne crvene liste.

Ovo društvo ocenjuje da najavljeni infrastrukturni projekti, koji građani zovu "Novi Sad na vodi", uzurpira, betonira i "od većine otima kilometre šumovite obale Dunava i da je to štetni po više osnova". Kako su obrazložili, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Kamenička ada, Ribarsko ostrvo i Šodroš predstavljaju jedno od poslednjih prirodnih delova vodoplavne obale reke Dunav na koji se naslanja urbana zona Novog Sada.

"Iako je praktično u sklopu grada, okruženo naseljima, predstavlja relativno slabo istraženo područje na kome je do sada zabeleženo najmanje 139 vrsta ptica od kojih su mnoge zaštićene i strogo zaštićene domaćim i međunarodnim aktima za zaštitu prirode. Na spisku se nalazi čak 35 vrsta ptica sa nacionalne crvene liste, a ukupno 108 vrsta koje stalno ili povremeno naseljavaju područje je strogo zaštićeno prema Pravilniku o proglašenju i zaštiti strogo zaštićenih i zaštićenih divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva, dok je 27 vrsta ptica zaštićeno prema Pravilniku", navode iz Društva za zaštitu i proučavanje prica Srbije.

Oni su naveli i da na ovom području u fauni ptica dominiraju negnezdarice (88), dok među za sada zabeleženim gnezdaricama (51) dominiraju ptice pevačice. Dodaju da je među njima značajno da se istaknu vrste koje se gnezde u dupljama drveća (zelena žuna, mali, srednji, veliki i seoski detlić, čvorak, dugokljuni puzić, brgljez), ptice grabljivice (mišar i osičar), dodajući da je to jedno od svega nekoliko gnezdilišta bele rode u gradu (gnezdo u naselju).

"Značajno je prisustvo većeg broj retkih i zaštićenih vrsta, a pogotovo onih koje se nalaze na nacionalnoj crvenoj listi. Ćubasti ronac (Lophodytes cucullatus) je severnoamerička vrsta koja je upravo ovde prvi put zabeležena u divljini u Srbiji, mada je jedinka verovatno pobegla iz zatočeništva. Azijski šarenokrili zviždak (Phylloscopus inornatus) i troprsti galeb (Rissa tridactyla) predstavljaju izuzetno retko beležene vrste u Srbiji, što takođe ukazuje na značaj ovog staništa za faunu ptica, a samim tim i kompletan biodiverzitet ovog područja", stoji u saopštenju.

Spisak faune ptica Kameničke ade, Šodroša i Dunavca u Novom Sadu sa statusima vrsta na međunarodnim dokumentima i u nacionalnom zakonodavstvu pogledajte na OVOM LINKU.

Društo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije povodom ideje o gradnji na području Šodroša i okoline uz pomeranje nasipa ka rečnom koritu, navodi da pomeranje obaloutvrde, odnosno odbrambenog nasipa i izgradnja stambenih i drugih objekata u plavnoj zoni moćnog Dunava može da dovede do katastrofalnih posledica po javnu bezbednost i izlivanje reke bi direktno ugrozilo živote desetina hiljada građana, imovinu privatnih i pravnih lica i javna dobra.

Ljubitelji ptica podsećaju i da Novi Sad i njegovi žitelji pate od nedostatka zelenih površina i da su oaze poput Ribarskog ostrva, Kameničke ade i Šodroša izuzetno važne za prečišćavanje voda i vazduha koji su osnovni životni elementi za ljude i druge organizme. Oni su u saopštenju dodali i da predmetno područje poseduje izuzetne mogućnosti za uspostavljanje i razvoj istraživačko-obrazovnog centra jer se naslanja na veliki grad i nalazi se u neposrednoj blizini Univerziteta.

Nevladine organizacije, građani i opozicione stranke već duže vreme upozoravaju da lokalna vlast planira da pomeri granicu nasipa u rečno korito za oko 500 metara i Šodroš sa delom okolnog podučja pretvori u građevinsku zonu, a kao zainteresovanog investitora pominju građevinsku kompaniju Galens, u čijem se vlasništvu nalazio deo nekadašnjeg brodogradilišta.

Urbanistički plan koji bi ovo omogućio još uvek nije usvojen, a nije stigao ni na javnu raspravu. O tome šta su potencijalni planovi sa ovim područjem javnost je uglavnom saznavala od nevladinih organizacija, ali i kroz nastupe opozicionog političara Borislava Novakovića. Više o ovoj temi i problemima u vezi sa njom čitajte OVDE.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.