Izvor: Radio 021, 26.Nov.2020, 08:23

Učiteljica škole u Baru dobila otkaz jer je pozivala đake na moleban

Učiteljica barske Osnovne škole "Jugoslavija" Rada Višnjić, koja je pozivala učenike na moleban, dobila je otkaz.

To je saopštila direktorka te škole Biljana Vukmanović.

Vukmanovićeva je navela da je, nakon saznanja o tom događaju, shodno odredbama Zakona o radu i zakonskim ovlašćenjima, pokrenula postupak utvrđivanja odgovornosti.

"Postupak je sproveden u skladu sa Zakonom, o čemu svedoči zapisnik Inspekcije rada o izvršenom inspekcijskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << pregledu od 11. novembra, čiji je subjekat nadzora bila OŠ 'Jugoslavija', odgovorno lice direktor ustanove, a na osnovu inicijative za vanredni nadzor upućene od strane Višnjić", kazala je Vukmanovićeva.

Kako je navela, tokom postupka za utvrđivanje odgovornosti, shodno zakonskoj proceduri, strana u postupku se usmeno izjasnila, a u daljem postupanju utvrđene su činjenice koje nedvosmisleno potvrđuju da je Višnjić počinila težu povredu radne obaveze.

Vukmanovićeva je rekla da je na izricanje mere prestanka radnog odnosa uticalo i prethodno ponašanje Višnjićeve i ranije izrečena mera.

"U obavezi sam da poštujem zakonske odredbe kada su u pitanju rad škole i prava učenika, jer je shodno Opštem zakonu o obrazovanju i vaspitanju propisano da u javnoj ustanovi i ustanovi kojoj je dodeljena koncesija za izvođenje javnovažećeg obrazovnog programa, obrazovanje i vaspitanje svetovnog karaktera", dodala je Vukmanovićeva.

Kako je navela, nije dozvoljeno religijsko delovanje, osim u ustanovama koje su licencirane kao srednje verske škole.

Vukmanovićeva je podsetila da Zakon propisuje da "obrazovanje i vaspitanje ima za cilj da zadovolji potrebe, interesovanja, želje i ambicije pojedinca za celoživotnim učenjem", a nikako da se deci protivzakonskim delovanjem nameću bilo kakva lična uverenja, pa ni religijska.

Autor: RTCG

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.