Učiteljica škole u Baru dobila otkaz jer je pozivala đake na moleban

Učiteljica barske Osnovne škole "Jugoslavija" Rada Višnjić, koja je pozivala učenike na moleban, dobila je otkaz.
Učiteljica škole u Baru dobila otkaz jer je pozivala đake na moleban
Foto: Pixabay
To je saopštila direktorka te škole Biljana Vukmanović.
 
Vukmanovićeva je navela da je, nakon saznanja o tom događaju, shodno odredbama Zakona o radu i zakonskim ovlašćenjima, pokrenula postupak utvrđivanja odgovornosti.
 
"Postupak je sproveden u skladu sa Zakonom, o čemu svedoči zapisnik Inspekcije rada o izvršenom inspekcijskom pregledu od 11. novembra, čiji je subjekat nadzora bila OŠ 'Jugoslavija', odgovorno lice direktor ustanove, a na osnovu inicijative za vanredni nadzor upućene od strane Višnjić", kazala je Vukmanovićeva.
 
Kako je navela, tokom postupka za utvrđivanje odgovornosti, shodno zakonskoj proceduri, strana u postupku se usmeno izjasnila, a u daljem postupanju utvrđene su činjenice koje nedvosmisleno potvrđuju da je Višnjić počinila težu povredu radne obaveze.
 
Vukmanovićeva je rekla da je na izricanje mere prestanka radnog odnosa uticalo i prethodno ponašanje Višnjićeve i ranije izrečena mera.
 
"U obavezi sam da poštujem zakonske odredbe kada su u pitanju rad škole i prava učenika, jer je shodno Opštem zakonu o obrazovanju i vaspitanju propisano da u javnoj ustanovi i ustanovi kojoj je dodeljena koncesija za izvođenje javnovažećeg obrazovnog programa, obrazovanje i vaspitanje svetovnog karaktera", dodala je Vukmanovićeva.
 
Kako je navela, nije dozvoljeno religijsko delovanje, osim u ustanovama koje su licencirane kao srednje verske škole.
 
Vukmanovićeva je podsetila da Zakon propisuje da "obrazovanje i vaspitanje ima za cilj da zadovolji potrebe, interesovanja, želje i ambicije pojedinca za celoživotnim učenjem", a nikako da se deci protivzakonskim delovanjem nameću bilo kakva lična uverenja, pa ni religijska.
  • Јое

    26.11.2020 14:35
    Издржите још мало
    Последњи трзаји криминалнер и назадне комунистичке власти у Црној Гори.
  • ja

    26.11.2020 13:29
    To se zove sekularna drzava, miljama smo daleko sudeci po minusima. Sto*o zatu*ana
  • Carls Tejlor

    26.11.2020 12:55
    Zdrava i normalna odluka. Tako se brine o deci i sprecava bolesno ispiranje mozga.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet