Izvor: Radio 021, 25.Maj.2020, 18:51

UNS: Najviše novca na konkursima onima koji krše novinarski kodeks

Na konkursima za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja, izdavačima listova "Alo", "Kurir", "Srpski telegraf" i "Informer" u prvih pet meseci ove godine dodeljeno je 25.904.620 dinara, iako je u tekstovima tih medija u drugoj polovini 2019, prema podacima Saveta za štampu, zabeleženo 3.900 prekršaja Kodeksa novinara Srbije.

Kako se navodi u saopštenju Udruženja novinara Srbije (UNS), više od polovine tog novca, 15.600.000 dinara, na beogradskom konkursu dobili >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << su izdavači listova "Kurir", "Informer" i njihove firme-ćerke.

Osim njih, 3,9 miliona dinara su na lokalnim konkursima dobile i firme za projekat koji će biti realizovan na portalu Srbija danas, koji je, prema monitoringu Saveta za štampu, ranijih godina drastično kršio novinarski kodeks.

Iako je Pravilnikom o sufinansiranju medijskih projekata propisano da komisije prilikom dodele novca moraju da vode računa o tome da li su u prethodnoj godini mediji koji konkurišu kršili zakon i novinarski kodeks, kao i prethodnih godina, nastavlja se praksa da upravo ti mediji dobijaju milione na konkursima.

Autor: FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.