UNESKO: Ugrožen stari grad Đene u Maliju

Izvor: Radio 021, 13.Jul.2016, 18:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNESKO: Ugrožen stari grad Đene u Maliju

Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) svrstala je stari grad Đene u Maliju na listu ugrožene svetske kulturne baštine.

Odluka je doneta na 40. zasedanju Komiteta za svetsku baštinu UNESKO-a u Istanbulu. Komitet je izrazio zabrinutost zbog bezbednosne situacije oko starog grada i apelovao na međunarodnu zajednicu da podrži napore vlasti u Maliju da zaštite lokalitet.

Grad Đene u centralom Maliju jedan je od najstarijih gradova podsaharske Afrike. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Lokalitet, u delti Nila, spontano je postao sedište trgovaca koji su svoju robu (so, zlato i robove) donosili iz Timbuktua.

Đene je takođe bio centar islamističkog učenja u 15. i 16. veku. Oko 2.000 kuća, podignutih na uzvišenjima kako bi se zaštitile od sezonskih poplava, odolelo je zubu vremena.

UNESKO je stavio ovaj lokalitet na listu svetske baštine 1988. godine.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.