UNESKO: Ugrožen stari grad Đene u Maliju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jul.2016, 16:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNESKO: Ugrožen stari grad Đene u Maliju

Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) svrstala je stari grad Đene u Maliju na listu ugrožene svetske kulturne baštine.

Odluka je doneta na 40. zasedanju Komiteta za svetsku baštinu UNESKO-a u Istanbulu.

Komitet je izrazio zabrinutost zbog bezbednosne situacije oko starog grada i apelovala je na međunarodnu zajednicu da podrži napore vlasti u Maliju da zaštite lokalitet.

Grad Đene osnovan u centralom Maliju i jedan je od najstarijih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << gradova podsaharske Afrike.

Lokalitet, u delti reke Nila, spontano je postao sedište trgovaca koji su svoju robu (so, zlato i robove) donosili iz Timbuktua.

Đene je takođe bio centar islamističkog učenja u 15. i 16. veku. Oko 2.000 kuća podignutih na izvišenjima kako bi se zaštitile od sezonskih poplava, odolelo je zubu vremena.

UNESKO je stavio ovaj lokalitet na listu svetske baštine 1988. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

UNESKO upozorava da je ugrožen stari grad uBeta Maliju

Izvor: Blic, 13.Jul.2016

Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) svrstala je stari grad Djene u Maliju na listu ugrožene svetske kulturne baštine i apelovala na međunarodnu zajednicu da podrži napore vlasti u Maliju da zaštite ovaj lokalitet...Grad Djene osnovan u centralom Maliju i jedan je od najstarijih...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.