U petak proslava 99 godina od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji

Izvor: Radio 021, 22.Nov.2017, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U petak proslava 99 godina od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji

Centralna manifestacija kojom će se obeležiti 99 godina od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji biće održana u petak, 24. novembra u Banovini.

U međuvremenu, počinju pripreme za obeležavanje stogodišnjice prisajedinjenja naredne godine, koja će, prema mišljenju čelnika, biti u znaku obeležavanja ovog jubileja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas sastanku u Pokrajinskoj vladi, održanom povodom priprema za obeležavanje stogodišnjice. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << On je prihvatio da bude počasni predsednik Organizacionog odbora za obeležavanje prisajedinjenja.

Na sastanku su bili predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, potpredsednik Skupštine Vojvodine Damir Zobenica, šef Poslaničke grupe u Skupštini Vojvodine "Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje" Milenko Jovanov, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Miroslav Štatkić i predsednik Matice srpske Dragan Stanić.

Učesnici sastanka dogovorili su se o formiranju Organizacionog odbora, na čijem će čelu biti Igor Mirović. Odbor će pripremiti program aktivnosti kako bi jubilej naredne godine bio obeležen na dostojan način, poručuju u Pokrajinskoj vladi.

Jedna od aktivnosti biće i otvaranje novog Muzeja prisajedinjenja 1918.

Pre sto godina, 25. novembra 1918. godine, Velika narodna skupština kojoj je prisustvovalo 757 poslanika, jednoglasno je donela odluku o prisajedinjenju Bačke, Banata i Baranje Kraljevini Srbiji, dok je Srem, na zboru u Rumi, istu odluku doneo dan ranije.

Autor: 021.rs

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.