U kojoj meri treba da se izveštava u detaljima tragedija?

Izvor: Radio 021, 08.Apr.2016, 23:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U kojoj meri treba da se izveštava u detaljima tragedija?

Mediji o tragičnim događajima izveštavaju često protiv pravila i zakona, opravdavajući detalje koji se iznose bez poštovanja prema najbližima, znatiželjom publike.

Takav interes javnosti, opominju stručnjaci, ne postoji. Mediji su dužni da detaljno informišu javnost o deci ili ljudima koji su nestali. U poslednjem slučaju, kada je ishod potrage otkriće o smrti deteta, čak, kako se pretpostavlja, samoubistvo, po mišljenju stručnjaka, u izveštavanju se prešla granica.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />
Profesor Rade Veljanovski sa Fakulteta političkih nauka kaže da mediji moraju da rade svoj posao i da oni moraju da objave tu informaciju. "Ali ona je funkcionalna i onda kada nema previše detalja. Ljudi se često nađu u teškim situacijama i pomisle na to. Dakle, treba imati u vidu da to treba da odvratiti svakoga ko pomišlja na takve stvari", kaže Veljanovsaki.

Tako stoji i u zakonu, upućuju pravnici. Saznanja mimo osnovne informacije ne smeju se objavljivati bez pristanka roditelja ili staratelja, kada je reč o maloletniku. "To što jedan medij prekrši takvu jednu obavezu ne abolira druge medije od držanja pravila koja se tiču pribavljanja saglasnosti", kaže advokatica iz Centra za prava deteta Marija Petrović.

Ni senzacioalističke pobude ni obimni tiraži nisu opravdanje da se mobilnim telefonom snime prve reakcije porodice na vest o smrti ćerke i snahe. Interes javnosti stručnjaci ne nalaze ni u objavljivanju razgovora sa porodicom koja je obaveštena da su kamere upaljene.

"To treba raditi na vrlo delikatan način, tek kada te osobe dođu malo k sebi, kada se malo primire, a opet i tada ih treba poštedeti svega toga jer ono što može da kaže takva osoba, to je nešto što može svako da kaže ako mu se tako nešto dogodi. To u informatovnom smislu nije prevashodno važno", smatra Veljanovski.

"Koga briga zašto se neko ubio, kakve su okolnosti ubistva i samoubistva. Kada budu odgovorili na ta pitanja, onda će novinari i urednici da se drugačije ponašaju prema informacijama koje imaju, jer zaista nije u interesu javnosti da zna sve najgnusnije moguće detalje", kaže novinarka nedeljnika Vreme Tamara Skroza.

Autor: RTS

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.