Izvor: Radio 021, 10.Sep.2019, 13:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Vojvodini za godinu dana sebi život oduzelo više od 300 ljudi

Stopa samoubistava u Vojvodini i dalje je visoka, a procene stručnjaka su da je Srbija među vodećim državama po broju izvršenih samoubistava u svetu.

Prevencija samoubistava je i dalje veliki izazov, apeluju u Institutu za javno zdravlje Vojvodine na današnji dan, 10. septembar, koji se u svetu obeležava kao Svetski dan prevencije suicida.

Zvanični podaci pokazuju da stopa samoubistava u Vojvodini godinama unazad blago opada, ali je i dalje dosta visoka, pa je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << tako u Vojvodini prošle godine sebi život oduzelo 305 ljudi, pretprošle godine 334 osobe, a 2016. godine 288 ljudi.

Inače, stopa samoubistava računa se kao broj izvršenih suicida na 100.000 stanovnika i prema toj stopi je Srbija na visokom 26. mestu u svetu, podaci su Svetske zdravstvene organizacije.

U proseku, na svakih 40 sekundi, jedna osoba sebi oduzme život. Posledice su toliko gore po porodice ovih ljudi jer stručnjaci računaju da na svako samoubistvo najmanje 135 ljudi, povezanih i bliskih osoba, pretrpi bol.

Samoubistvo je među vodećim uzrocima smrti u celom svetu, kako ilustruje i tabela Svetske zdravstvene organizacije.

Iako se decenijama unazad suicid vezuje za države i stanovništvo koje živi u uslovima siromaštva, trendovi pokazuju da samoubistva izvršavaju i oni koji finansijski nisu ugroženi i koji "biju druge bitke". To je dokaz da suicidalno ponašanje (razmišljanje o samoubistvu, kakav bi bio svet da nas nema) ne bira svoju žrtvu i da je mentalno zdravlje trenutno najbitnije globalno pitanje.

"Sprečavanje samoubistva je često moguće i bilo ko može biti ključan u tome. Možete uticati na promenu okolnosti kao član zajednice - kao nečije dete, prijatelj, kolega ili komšija. Mnogo je stvari koje možete učiniti svakog dana, ali isto tako i na sam Svetski dan prevencije samoubistva. Možete uticati na povećanje svesti o ovoj temi, edukovati sebe ili nekog drugog o uzrocima i upozoravajućim znacima samoubistva, pokazati saosećanje i brigu za one koji su pod određenim rizikom u vašoj zajednici, preispitivati predrasude o samoubistvu, suicidalnom ponašanju i problemima sa duševnim zdravljem i deliti sopstvena iskustva", navode u Institutu za javno zdravlje Vojvodine.

Ukoliko kod sebe ili kod drugih prepoznajete suicidalno ponašanje, pozovite Centar "Srce" na besplatan broj 0800-300-303.

Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.