Izvor: Radio 021, 10.Sep.2019, 07:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SZO: Zabrana pesticida na Šri Lanki smanjila broj samoubistava za 70 odsto

Broj samoubistava u svetu proteklih godina pada, ali i dalje zabrinjava da jedna osoba sebi oduzme život svakih 40 sekundi.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), svake godine se ubije oko 800 hiljada ljudi i iako je taj podatak alarmantan, stopa samoubistava po glavi stanovnika pada, objavio je SZO povodom 10. septembra - Svetskog dana prevencije samoubistava.

Globalna stopa pala je za 9,8 odsto i iznosi 10,5 na 100 hiljada stanovnika, navodi SZO u izveštaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << koje pokriva razdoblje od 2000. do 2016.

Najveći pad je na zapadnom Pacifiku (19,6 odsto) i u Jugoistočnoj Aziji (4,2 odsto). Jedina područja koja beleže rast su Severna i Južna Amerika, što se može objasniti velikom dostupnošću vatrenog oružja.

Većina samoubistava, čak 79 odsto, događa se u siromašnijim državama, ali one bogate beleže najveće stope, 11,5 samoubistava na 100 hiljada stanovnika.

Država s najvećim brojem samoubistava po stanovniku je Gvajana s (30,2), a slede je Rusija, Litvanija, Lesoto, Uganda, Šri Lanka, Južna Koreja, Indija i Japan.

Najviše suicida izvrši se vešanjem, trovanjem pesticidima i vatrenim oružjem.  Oduzimanje života je drugi vodeći uzrok smrti mladih između 15 i 29 godina, nakon saobraćajnih nesreća, istakao je SZO.

Padu globalne stope delimično je doprinela činjenica da sve više zemalja ima nacionalnu strategiju za prevenciju suicida, kažu u agenciji Ujedinjenih naroda sa sedištem u Ženevi. Taj dokument trenutno ima 38 država.

"Svaka smrt je tragedija za porodicu, prijatelje i kolege. Međutim, samoubistva se mogu sprečiti", saopštio je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Ghebreiesus.

Koraci koji su se pokazali delotvornim su edukacija medija o odgovornom izveštavanju o samoubistvima, pomaganje mladima da se nose sa stresom, pomoć rizičnim grupama i ograničavanje pristupa pesticidima.

SZO je objavio kako je zabrana pesticida na Šri Lanki smanjila broj samoubistava za 70 odsto između 1995. i 2015. godine. U Južnoj Koreji je slična mera prepolovila broj samoubistava između 2011. i 2013. godine.

Autor: Hina

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.