Izvor: Radio 021, 12.Apr.2021, 22:45

U Srbiji se razvija domaći antigenski test na korona virus

U Srbiji se razvija domaći antigenski test na korona virus, koji bi, u osnovnoj varijanti, mogao biti gotov do kraja ove godine, potvrdila je profesorka Hemijskog fakulteta u Beogradu i šefica tima koji radi na tom projektu Tanja Ćirković Veličković.

"Verujem da imamo potencijala da budemo regionalni centar za proizvodnju takve vrste testova za brzu detekciju korona virusa, čak i mutiranih sojeva i novih pretnji te vrste", rekla je Ćirković Veličković >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << za N1.

Ona je objasnila da se radi o testu koji kombinuje karakteristike antigenskog i PCR testa, konkretno multiplikaciju koja se radi prilikom PCR testiranja – kada se geni virusa umnožavaju milijardu puta kako bi se mogli detektovati. To će, prema njenim rečima, podići osetljivost, a samim tim i pouzdanost testa.

Tim doktorke Ćirković Veličković predložio je još dve inovacije koje treba da učine testove pouzdanijim, a sve komponente testa proizvodiće se u Srbiji, navodi N1, uz napomenu kako se u ovom trenutku ne može proceniti koliko bi se čekalo na rezultate nakon korišćenja ovakvog testa, jer će ta faza istraživanja početi da se izvodi sledeće godine.

"Radićemo na tome da to vreme bude što kraće", rekla je Ćirković Veličković navodeći i da će se do leta raditi na proizvodnji antigena.

Na pitanje kada bi osnovni test mogao biti gotov, kaže da je to moguće do kraja godine, ali se to ne može znati sa 100 odsto sigurnosti.

Ona smatra da Srbija treba da se pozicionira kao lider u regionu za takve biotehnologije i proteinsku biohemiju, podsećajući da se na početku pandemije korona virusa nije moglo doći ni do testova, pa čak ni do zaštitnih maski.

"U takvim trenucima krize svaka zemlja pre svega obezbeđuje svoje stanovništvo, tako da verujem da je Srbiji bitno da ima centre koji mogu da reaguju i prilagode svoja istraživanja trenutnoj situaciji", rekla je šefica tima Hemijskog fakulteta za N1.

Autor: FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.