Izvor: Radio 021, 18.Feb.2020, 15:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Riju ukraden spomenik težak 400 kg

Brazilske vlasti pokrenule su u ponedeljak istragu nakon što je s postolja u Riju de Žaneiru ukradena statua teška 400 kilograma, koja je tamo postavljena u čast prvog brazilskog predsednika.

Krađu dva metra visokog bronzanog kipa koji predstavlja majku maršala Manoela Deodora da Fonseke, predsednika Brazila od 1889. do 1891. godine, policiji je u ponedeljak prijavio gradski spomenički zavod.

Pokrenuta je istraga.

Markoni Andrade iz nevladine organizacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << "SOS Patrimonio" rekao je da je spomenik, u kojem su i posmrtni ostaci prvog brazilskog predsednika i njegove supruge, više puta bio izložen napadima.

Dodao je da spomenički zavod u Riju nema dodatna sredstva za adekvatnu zaštitu gradskih statua, koje lopovi najčešće kradu kako bi ih rasklopili i prodali, jer su najčešće od bronze.

Deodoro da Fonseka bio je vojnik i političar koji je 1889. postao prvi predsednik Brazila, nakon što je vojnim udarom svrgnuo cara Pedra II i proglasio republiku.

Autor: Hina

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.