Izvor: Radio 021, 09.Jul.2020, 11:23

U Novom Sadu i dalje raste broj obolelih od korone, situacija nesigurna sa tendencijom pogoršanja

U Kliničkom centru Vojvodine trenutno se leči 180 pacijenata kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa Covid-19.

To je tri pacijenta više nego u sredu, međutim izvesno je da je u ovu zdravstvenu ustanovu primljeno više pacijenata, verovatno je bilo i otpuštanja, međutim, ni danas u KCV-u nisu naveli ovaj podatak.

Nastavljen je i rast broja pacijenata na respiratorima i danas ih ima još dvoje, tj. ukupno je 13 osoba na mehaničkoj ventilaciji.

U KCV-a >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << nisu naveli da li je bilo preminulih, što je već ustaljena praksa. Prema nezvaničnim informacijama 021.rs u poslednja 24 sata preminula je jedna osoba. Nije poznato odakle je ovaj pacijent, kod je pola i godišta. To je prema našim informacijama treći preminuli u protekla četiri dana, a koji je bio na lečenju u Kliničkom centru Vojvodine.

Prema podacima kojima raspolažemo, u ovoj zdravstvenoj ustanovi je od početka marta preminulo 29 osoba.

Institut: I dalje visok broj obolelih u Novom Sadu i Vojvodini

U poslednja 24 sata u Vojvodini je registrovano 86 novoobolelih od virusa korona, od kojih je njih 41 iz Novog Sada. Institut za javno zdravlje Vojvodine navodi da se i dalje registruje visok broj, mada je sada došlo do prvog dnevnog smanjenja broja novozaraženih.

Kako su saopštili, epidemiološka situacija u Vojvodini i dalje je nesigurna sa tendencijom pogoršanja, posebno u Novom Sadu. Sa novim 41 novozaraženim u Novom Sadu sada ima skoro 500 aktivnih slučajeva, od kojih je oko 80 u bolnici.

Podaci pokazuju da je od početka epidemije u Srbiji u martu pa do 9. jula u Vojvodini registrovano ukupno 2.193 slučaja koji su potvrđeni PCR testom, među kojima je u Novom Sadu 819. U toku jučerašnjeg dana bolest je registrovana u svim okruzima u Vojvodini.

"Broj hospitalizovanih slučajeva zbog teže kliničke slike i dalje raste, kao i broj obolelih kojima je potrebna mehanička ventilacija. Epidemiološka ispitivanja ukazuju da su obolevanju kod najvećeg broja slučajeva dopirinela okupljanja poput organizovanih proslava, svadbi, zabava i slično. Ovim skupovima je prisustvoavao veći broj ljudi, i ostvarivan je veliki broj bliskih kontakta u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom bez korišćenja zaštitne maske. Time su stvoreni svi uslovi za masovnije prenošenje bolesti", navodi ova zdrastvena ustanova.

Institut je ponovio i da je zdravstveni sistem pod velikim opterećenjem i neophodno je hitno sprovođenje mera kontrole prenošenja bolesti i usporavanje izrazito rastućeg trenda obolevanja. Pozvani su građani Vojvodine da se ponašaju odgovorno i preporučuje se da se striktno pridržavaju svih mera predostrožnosti i uputstava nadležnih epidemioloških službi, kao što su poštovanje fizičke distance od najmanje jednog metra, izbegavanje zadržavanja u zatvorenom prostoru u kojem boravi velik broj ljudi, nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru gde je veći broj ljudi (javni prevoz, kafići, restorani, pijace i sl.), kao i nošenje maske za hronične bolesnike i starije od 65 godina i na otvorenom i redovno pranje ruku odnosno upotreba dezinfekcionih sredstava na bazi alkohola.

Kažimo i da raste broj osoba u samoizolaciji u Novom Sadu i sada ih je 534, što je najviše u poslednja dva meseca. U odnosu na prethodni dan u Novom Sadu je broj izolovanih, odnosno onih sa slabijim simptomima ili koji su bili u kontaktu sa zaraženima, povećan za 80, jer ih je prethodno bilo 454.

Ukupno se u Srbiji nastavlja rast broja osoba koje su u izolaciji - u sredu ih je bilo 6.167, a dan ranije 5.543.

Gde ukoliko postoje simptomi korone?

Novosađani koji imaju simptome Covida-19 mogu da se jave na pregled u ambulantu u Juga Bogdana na Podbari, kao i u Kralja Aleksandra u Veterniku od 7 do 20 časova, dok dve kovid ambulante na Novom naselju i ambulanta u Zmaj Ognjena Vuka (ulaz sa Bulevara kralja Petra I) rade bez prestanka 24 časa. Non-kovid ambulanta je kod ambulante na Limanu IV koja se renovira, u mobilnoj ordinaciji za laboratorijske analize.

U Novom Sadu je od petka na snazi odluka o obaveznom nošenju maske u zatvorenim prostorima, kao i na većini otvorenih javnih površina, a primenjuju se i druge mere u borbi protiv kovida-19 o čemu više čitajte OVDE, kao i dodatne mere koje su donete u sredu i o tome više OVDE.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Presek stanja u Vojvodini - na respiratorima 13 osoba

Izvor: B92, 10.Jul.2020, 09:07

Novi Sad -- U Kliničkom centru Vojvodine trenutno se leči 195 pacijenata kod kojih je potvrđeno da su pozitivni na virus kovid 19...Među njima 13 na respiratorima, saopštio je danas Klinički centar Vojvodine...Najveći broj hospitalizovanih pacijenata je iz Novog Sada, a zatim slede pacijenti iz...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.