U IT sektoru se traži čovek više, Novosađani zainteresovani za obuke

Izvor: Radio 021, 05.Jun.2017, 09:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U IT sektoru se traži čovek više, Novosađani zainteresovani za obuke

Razvojem informacionih tehnologija i njihova sve veća primena u svakodnevnom životu ukazuje na to da je programiranje jedna od glavnih profesija današnjice.

Samim tim je velika potražnja kadrova za obavljanje ovog posla, a svakako razlog tome je i sve veća ponuda brojnih obuka koje zainteresovanima za rad u IT sektoru pružaju mogućnost sticanja neformalnog obrazovanja potrebnog za pronalazak zaposlenja u IT kompanijama.

Trendovi u zapošljavanju se menjaju iz godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u godinu ali ostaje činjenica da je programiranje glavna profesija 21. veka. Osvrnuvši se na prethodnu godinu podaci sa sajta infostud.com pokazuju da su radna mesta na kojima je bilo najlakše zaposliti se, odnosno  pozicije na kojima je bilo najmanje konkurisanja u odnosu na broj objavljenih oglasa, upravo iz IT-ja.

Gledajući ne samo na ove podatke, nego i na svetske trendove, ovo je svakako pravo vreme kada svi koji razmišljaju o zaposlenju u IT-ju treba da iskoriste ovu priliku. Na osnovu 17-ogodišnjeg iskustva u edukaciji iz oblasti informacionih tehnologija kompanija Smart iz Novog Sada razvila je DoIT program prakse za najtraženije programerske pozicije.

DoIT program zasnovan je na novoj metodologiji prenošenja znanja. Akcenat je na praktičnom radu na stvarnim IT projektima. Na taj način polaznici se u potpunosti upoznaju sa svim stručnim, ali i realnim aspektima rada u IT sektoru. Praksa obuhvata rad na četiri različite IT pozicije: .NET programer, Front-End programer, Software tester i ICT Administrator.

DoIT praksa je namenjena svima koji svoju budućnost vide u IT-ju, studentima, učenicima srednjih škola, nezaposlenima i zaposlenima koji bi voleli da se prekvalifikuju, steknu praktična znanja iz ove oblasti koje će moći odmah da primenjuju. Danas se formalno obrazovanje podrazumeva ali praktično znanje je jedan od osnovnih zahteva prilikom zapošljavanja.

"Važno je znati da se IT kadrovi angažuju po praktičnom znanju i veštinama, zato je potrebno konstantno učenje novih stvari jer je tehnologija kompleksna i stalno se menja. U Srbiji u kojoj vlada nezaposlenost i nema dovoljno posla, jedino je za IT sektor karakterističan nedostatak kadrova. Ovo je svakako jedan od razloga zbog kog smo došli na ideju da razvijemo specijalizovani program prakse koji vam može pomoći da i vi postanete dobar programer i pronađete zaposlenje", navode u kompaniji Smart za 021.rs.

Program DoIT prakse osmišljen je tako da nakon završetka prakse polaznici stiču znanja koja im obezbeđuju mogućnost zaposlenja na junior pozicijama.

Bitno je istaći da polaznici tokom prakse rade na realnim projektima, individualno i u manjim timovima, a u poslednjoj fazi prakse polaznici sa svih smerova rade na jednom zajedničkom velikom projektu koji oslikava realno radno okruženje i situacije sa kojima će se susretati u svom daljem radu.

"U tome polaznici nisu sami, pomažu im mentori koji su IT stručnjaci sa dugogodišnji stažom u poznatim IT kompanijama. Mentori su tu da na pravi način polaznicima prenesu svoja znanja i daju upute za rešavanje svih situacija sa kojima će se susretati u svom radu", zaključuju u kompaniji Smart.

DoIT praksa počinje u septembru, prijave su u toku. Zbog specifičnosti programa broj polaznika na praksi je ograničen. Svi zainteresovani za praksu mogu više informacija da dobiju na telefon: 021/ 47-28-200 ili putem e-maila: school@smart.rs.

Autor: Reklamni tekst

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.