Izvor: Radio 021, 16.Maj.2020, 22:32

U Aušvicu pronađeni skriveni predmeti u jednom od dimnjaka

Noževi, viljuške, makaze, komadi kože, stolarski alati i delovi cipela otkriveni su u dimnjaku kamina tokom obnove zgrade u Bloku 17 u nekadašnjem logoru smrti Aušvicu.

"Predmeti su pažljivo sačuvani, dokumentovani i predati dalje", rekao je Austrijski nacionalni fond za žrtve nacionalsocijalizma u svojoj izjavi u petak.

Predmeti su pronađeni u Bloku 17 glavnog logora u kompleksu Aušvic-Birkenau, gde su zatvarane žrtve koje je progonila nacistička Nemačka >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << tokom Drugog svetskog rata.

Danas zgrade u Bloku 17 služe kao izložbeni prostor za posetioce, što finansira Austrijski fond, dok se trenutno odvijaju restauratorski radovi. Objekti će eventualno biti izloženi u ovom prostoru.

Konzultant Nacionalnog fonda Johanes Hofmajster rekao je da verovatno nije slučajnost što je odžak kamina korišćen kao mesto za skrivanje jer su u toj zgradi bili smešteni zatvorenici s posebnim zanatskim veštinama, među kojima i dimnjičari.

Prema svedočanstvima preživelih, u podrumu je bilo nekoliko radionica. Moguće je da su predmeti skupljeni, na primer, za proizvodnju i popravku odeće ili u okviru priprema za beg.

Autor: Hina

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.