Izvor: Radio 021, 21.Nov.2018, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilaštvo pokreće novu istragu u predmetu "Dobrovoljačka"

Tužilaštvo BiH naložilo je ponovno otvaranje istrage u predmetu "Dobrovoljačka".

Tužilaštvo BiH je saopštilo da je donelo naredbu o ponovnom otvaranje istrage protiv pet osoba, ali nisu navedena njihova imena.

Obnavljanje istrage naloženo je, kako se navodi, zbog postojanja sumnje da je reč o ratnom zločinu, s obzirom na to da je na žrtve otvarana vatra nakon što su onesposobljene za borbu ili dok su se nalazile u sanitetskom vozilu.

Tokom istrage >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je utvrđeno da je deo zarobljenih vojnika iz kolone JNA, koja se kretala sarajevskom Dobrovoljačkom ulicom, odveden u prostorije FIS-a, Centralnog zatvora i štaba Teritorijalne odbrane, gde su zlostavljani i maltretirani.

U saopštenju se navodi da Tužilaštvo BiH odluku donelo u utorak postupajući po svim žalbama u tom predmetu. Ovom odlukom van snage je stavljena naredba o obustavljanju istrage Tužilaštva BiH od 17. januara 2012. godine u odnosu na pet lica i naređeno ponovno otvaranje istrage, dok su žalbe u odnosu na devet lica odbijene kao neosnovane, a jedna je odbačena.

"Ovom odlukom je u potpunosti postupljeno po svim izjavljenim žalbama, te je u potpunosti izvršena odluka Ustavnog suda BiH", dodaje se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Ustavni sud BiH na sednici 17. januara prihvatio apelacije Bogdane Tomovic, majke Zdravka Tomovića i Gordane Gvozdenović, sestre Obrada Gvozdenovića, koji su kao pripadnici JNA ubijeni 2. maja 1992. godine u Sarajevu i naložio Tužilaštvu BiH da bez daljih odgađanja preduzmu mere s ciljem odlučivanja o pritužbama protiv naredbe o obustavi istrage od 17. januara 2012. godine.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.