Trećina studentkinja i studenata doživela neki oblik seksualnog uznemiravanja od strane zaposlenih na fakultetima

Izvor: Radio 021, 05.Nov.2018, 20:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trećina studentkinja i studenata doživela neki oblik seksualnog uznemiravanja od strane zaposlenih na fakultetima

Trećina studentkinja i studenata doživela neki oblik seksualnog uznemiravanja od strane zaposlenih na fakultetima, tačnije bila je u situaciji da zaposleni na fakultetu u njihovom prisustvu pričaju seksualne šale, gledaju ih tako da se osećaju neprijatno ili skreću razgovor o studiranju na seksualne teme.

Istraživanje "Mladi i iskustva seksualnog nasilja" sproveo je Autonomni ženski centar (AŽC) koji je pokrenuo kampanju "Zahtevam da budem ZAŠTIĆENA od seksualnog uznemiravanja", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << a u okviru koje je na adrese svih univerziteta u Srbiji stiglo više od 650 mejlova kroz koje studentska populacija zahteva adekvatnu zaštitu od seksualnog uznemiravanja.

Pored iskustva studentkinja i studenata, istraživanje je ukazalo i na to da 80 odsto njih navedena ponašanja doživljava kao seksualno uznemiravanje. Svaka druga studentkinja, odnosno student, smatraju da zaštita od seksualnog uznemiravanja od strane profesora na fakultetima nije dovoljna i da je potreban bolji sistem.

AŽC podseća u saopšetnju za medije da u Srbiji jedino Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu ima poseban dokument kojim reguliše prevenciju i zaštitu u situacijama seksualnog uznemiravanja, kao i da višegodišnja praksa vodećih svetskih univerziteta, poput Harvarda ili Oksforda, ukazuje na nužnost toga da se ide u korak sa vremenom i omogući visoko obrazovanje slobodno od seksualnog uznemiravanja i ucenjivanja. Podsećaju i na najnoviji slučaj kragujevačkog Pravnog fakulteta i nedavnu zabranu prilaska prodekanu zbog seksualnog uznemiravanja studentkinje.

U okviru podrške studentskim zahtevima, predstavnice AŽC, zajedno sa studentkinjama, danas su ispred jednog od fakulteta u Beogradu organizovale akciju tokom koje su postavile trake sa natpisom "Zahtevam da budem ZAŠTIĆENA od seksualnog uznemiravanja".

Oni su pozvali sve univerzitete i fakultete u Srbiji da uvedu interne akte kojim će se kroz prevenciju i adekvatnu zaštitu suočiti se sa problemom seksualnog uznemiravanja. Autonomni ženski centar im u tom procesu nudi svoju podršku i ekspertizu, a na sajtu www.mogudanecu.rs omogućio je onlajn platformu za slanje mejlova.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.