Izvor: Politika, 13.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Treće suđenje zbog ubistva novosadskog "zemunca"

Novi Sad – Jedan od "najtransparentnijih", ali istovremeno i najzagonetnijih zločina koji su se tokom ove decenije dogodili u Novom Sadu, najnovijom odlukom Vrhovnog suda Srbije po treći put će se naći pred sudijama ovdašnjeg Okružnog suda, s tim što je naloženo da se ponovljeni postupak sada vodi pred novim sudskim većem. Ukidanje presude je epilog žalbe i zastupnika optužnice Okružnog javnog tužilaštva i odbrane osuđenih Čabe Dera (28) iz Čantavira i Vojislava Škrbića >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << (34) iz Kaća za ubistvo, odnosno podstrekavanje na ubistvo Branislava Jelačića (30) iz Novog Sada, koji je likvidiran dok je sedeo i čekao večeru u poznatom novosadskom restoranu "Marina", u najstrožem centru grada, 11. maja 2004. godine.

Der, koji je i sam priznao da je počinio zločin, ali ne za račun Škrbića, u novosadskom Okružnom sudu na prvom suđenju krajem oktobra 2005. godine osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od 15 godina, a Škrbić, kome je pripisano podstrekavanje Dera na ubistvo Jelačića iz osvete, dobio je 13 godina. Pošto je Vrhovni sud poništio ovu presudu, nakon drugog suđenja početkom februara ove godine za krivično delo teško ubistvo Čaba Der je osuđen na jedinstvenu kaznu od 14 godina zatvora, a Vojislav Škrbić je za podstrekavanje dobio 10 godina.

Jelačić, koji je pripadao veterničkoj kriminalnoj grupi "Firma" (ogranku "zemunskog klana" na čijem je čelu bio Đura Suvajdžić, poznatiji po nadimku Đura Mutavi) ubijen je tako što je Čaba Der (maskiran plavim šeširom, naočarima i veštačkom bradom) jednostavno ušetao u restoran, prišao stolu gde je sedela žrtva i u Branislava ispalio iz pištolja četiri metka od kojih je preminuo na licu mesta. Potom je mirno izašao iz restorana, a potom biciklom pobegao odatle.

Čaba Der je, nakon hapšenja, pritešnjen dokazima, priznao ubistvo Jelačića, ali je tvrdio da to nema nikakve veze sa Škrbićem, već da je Jelačić njemu dugovao novac za "neki odrađeni posao", ali bez namere da mu isplati, a počeo je i da mu preti, pa ga je navodno ubio iz straha za sopstvenu bezbednost.

Međutim, krivično veće Okružnog suda je, prema obrazloženju presude, utvrdilo da je Der zločin, ipak, počinio za račun Vojislava Škrbića, jer su Jelačić i članovi pomenute kriminalne grupe u dužem periodu "pratili okrivljenog i izvršili napade na njegov život i telo". Kao dokaz je poslužila i činjenica da je prilikom ubistva Der nosio donji deo Škrbićeve trenerke, a sudsko veće je ustanovilo da mu je i rekvizite za maskiranje, takođe, pribavio Škrbić.

Vrhovni sud Srbije je, uz navođenje detalja, ocenilo da je i druga presuda zasnovana na bitnim povredama odredaba krivičnog postupka, pa uskoro predstoji i treće suđenje čiji termin još nije zvanično saopšten.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.