Transibirska pruga stiže do Beča 2033.

Izvor: Radio 021, 21.Feb.2018, 20:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Transibirska pruga stiže do Beča 2033.

Nova austrijska vlada namerava da sprovede dugogodišnju nameru i produži transibirsku prugu do Beča, o čemu su Austrijske železnice (OeBB) i Ruska železnica potpisale dodatni ugovor.

Ministar saobraćaja Norbert Hofer rekao je danas da je za potrebne dozvole za austrijsku deonicu neophodno nekoliko godina, ali ne i decenija, kao što je slučaj za druge velike projekte.

"Želimo da se tom prugom vozimo već 2033", poručio je. Finansijski detalji ovog projekta, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << o kojem je bilo reči na današnjoj sednici vlade, nisu poznati, ali Hofer ističe da će se za Austriju ulaganja višestruko isplatiti.

Njegov ruski kolega Maksim Sokolov i šef ruske železnice Oleg Belozerov podvukli su strateški značaj ovog železničkog koridora. Obojica su uvereni da će biti moguće da se za projekat privuku veliki investitori i dobiju sredstva iz fondova. Uvereni su da će i investitori iz Austrije podržati ovaj projekat.

Pre više godina su šefovi železnica Rusije, Ukrajine, Slovačke i Austrije potpisali memorandum o namerama i tokom svake državne posete predstavnika dve zemlje ovaj projekat je tema.

Austrija priključenjem na Transsibirsku prugu očekuje da će uspeti da se uključi i na "Novi Put svile" i da na svoju prugu skrene transport robe iz Kine.

U Austriji se procenjuje da bi izgradnja pruge od Košica do Beča, oko 400 kilometara, koštalo oko 6,5 milijardi evra.

Autor: Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.