Izvor: Luftika.rs, 11.Feb.2021, 17:36

Tito je rekao Jovanki: “Ako mi se nešto desi, otvori pismo…” a onda je nestalo svih 8 primeraka testamenta Josipa Broza

Poslednja volja doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita bila je rak rana šefu jugoslovenske tajne policije Stanetu Dolancu i generalu Nikoli Ljubičiću.
Pismo, koje je bilo svojevrstan testament Josipa Broza, trebalo je da otvori njegova žena Jovanka.
Šta je pisalo u pismu koje je “misteriozno nestalo” kada su sef otvorili šef policije i general nikome nije poznato, ali sve ukazuje da se napis ticao njih dvojice, zato što su svim silama sprečavali da se otkrije šta >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << je u njemu pisalo.
“Ako mi se nešto desi, otvori pismo…” Tito je Jovanki svaki put kada bi kretao na put, neku turneju ili višednevni obilazak zemlje, a u slučaju da ona ne ide s njim, pokazivao pismo koje je ostavljao u sef i govorio joj da ako mu se nešto desi, pročita pismo i da je sve unutra.
Ona ga nikad nije otvarala.
Kada bi se vratio s puta, Tito bi pismo uzimao nazad, a vraćao ga je u sef svakom sledećom prilikom kad bi odlazio.
Da li je Tito menjao sadržaj pisma, i to je misterija, pored toga što se ne zna ni poslednja “varijanta”.
Jovanku pištoljem isterali iz kuće Josip Broz je preminuo 4. maja 1980. godine, a ubrzo nakon njegove smrti udovica Jovanka je izbačena iz predsedničke vile u Užičkoj ulici na Dedinju.
Ona je u ovoj kući sa Titom živela 35 godina. Jovanku su iz vile izbacili uz pretnju pištoljem, a iz nje je izašla bez ijedne stvari.
Jedna od priča je da su Jovanku iz kuće isterali Stane Dolanc i general Nikola Ljubičić. Ona je u jednom od intervjua za života to i potvrdila.
Dolanc i Ljubičić su sprečili udovicu da pročita “testament” i tako sprovede ili barem otkrije Titovu poslednju volju. Nakon što su otvorili sef, pismu se gubi svaki trag.
8 primeraka testamenta? Jovanka je u jednom pismu koje je bilo upućeno osobi od poverenja tvdila da u tom testamentu Tito ostavlja njoj da vodi računa o svim stvarima koje ostanu iza njega. Takođe tvrdi da je čula da postoji 8 umnoženih primeraka ali da je celu stvar sabotirao šef policije Stane Dolanc.
“Čula sam od jedne ratne drugarice da je Tito napisao testament i dao da se umnoži u osam primeraka.
Predao ga je drugu Kosti Nađu, generalu armije, kad je bio u Igalu zbog neke konferencije SUBNOR.
U tom dokumentu je Tito, između ostalog, odredio da ja lično vodim računa o svim stvarima koje posle njega budu ostale, jer ću ja to najbolje znati, umeti i hteti.
Čula sam isto tako da je posle toga došao Stane Dolanc kod Nađa i zapretio mu da slučajno ne izađe s tim dokumentom, jer će se gadno provesti”, stoji u pismu koje je Jovanka u junu 1983. godine napisala bliskoj osobi.
Sadržaj Titovog testamenta nikad nije obelodanjen i do danas je ostao misterija.
Letovanje u Jugoslaviji: Tito ih terao na more, radnici mislili da je prevara

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.