Izvor: Radio 021, 29.Sep.2019, 12:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Tesla automobili bi u Srbiji imali kupce, jer si dasa ako voziš takva kola"

Tesla, električni automobil, imao bi kupce ako ikada dođe u Srbiju, kažu sagovornici Radio slobodna Evropa (RSE).

Ilon Mask, vlasnik tog američkog brenda, "zapalio" je javnost regiona kratkom objavom na društvenoj mreži da se nada da Tesla uskoro stiže u Slovačku, Hrvatsku i Srbiju.

"Najskuplji modeli najpre se prodaju na beogradskom Sajmu automobila. Ako za njih ima kupaca, sigurno bi bilo i za Teslu. To je kod nas i deo imidža jer glavni si dasa ako imaš >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Tesla automobil", kaže za RSE Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca i višestruki prvak Jugoslavije u automobilizmu.

Kako tvrde poznavaoci iz automobilskih krugova, mada o tome nema zvaničnih podataka, u Srbiji se danas voze samo dva automobila Tesla. Jedan primerak, od 700 konjskih snaga i ubrzanjem od 0 do 100 kilometara na sat za 3,3 sekunde, na ulicama Beograda prvi put je viđen 2017. godine na auto-testu u državi koja na svojim putevima danas ima samo 30 punjača za takve automobile i 148 registrovanih električnih vozila u celoj zemlji. Nezvanično, cena tih supermodernih četvorotočkaša u Evropi je od 40.000 evra pa naviše.

Male su šanse, smatra Darko Gigić, urednik automobilskog magazina SAT Plus, da Tesla dođe u Srbiju u kojoj je prodaja električnih automobila počela tek pre godinu i po dana.

"Još uvek je naše tržište, kada su u pitanju luksuzna vozila, okrenuto dizelašima. Mislim da Ilon Mask ne zna kakve su mogućnosti da ovde pokrene biznis. Koliko sam razumeo, on je u tvitu govorio da bi otvorio prodavnicu tamo gde je Nikola Tesla rođen i odakle je potekao. Znači da je Srbiju stavio u kontekst zajedno sa Hrvatskom", kaže Gigić.

Ilon Mask, izvršni direktor kompanije Tesla, u par objavljenih rečenica na svom profilu o otvaranju prodavnica te kompanije u Istočnoj Evropi od 2020. zajedno je pomenuo zemlje Evropske unije Slovačku i Hrvatsku u kojima, za razliku od Srbije, postoje subvencije za kupovinu električnih automobila.

Hrvatska, na primer, kao članica EU ima obavezu da instalira 2.000 punjača za elektroautomobile, za sada je postavila skoro trećinu, među kojima i jedan broj Tesla superpunjača. Zbog toga sagovornici RSE smatraju da je najveća mogućnost da se baš u Hrvatskoj otvori sledeći Tesla salon.

Nebojša Atanacković ipak veruje da Srbija ima šansu za dolazak Tesle, kompanije koja nosi ime jednog od najvećih svetskih naučnika poreklom sa ovog prostora, jer poseduje sirovinu od koje se prave baterije za njene moćne motore.

"Priča se kako ćemo proizvoditi litijum, tako da bi i tu možda mogao da bude njihov interes. Ali, sa druge strane, sigurno je da je jedan od motiva te kompanije da bude prisutna u zemlji Nikole Tesle", konstatuje Atanacković.

Generalno, budućnost električnih automobila u Srbiji, gde se retko sreću na putevima, nije baš svetla najpre zbog nedostatka infrastukture, državnih subvencija i beneficija za vlasnike kao što su jeftinija registracija, besplatan parking u centru grada ili dozvola za vožnju žutom trakom, kako je to u razvijenim zemljama.

Prema podacima više auto-udruženja, prosečna starost vozila u Srbiji je 17 godina, koja se nakon tako duge eksploatacije u vozačkom svetu karakterišu kao krševi. Uz prosečnu platu od 450 evra, najverovatnije će, ako i budu prodavani u Srbiji, Tesla automobili za najveći deo stanovništva biti nedostupni.

Kompanija Tesla još nije odgovorila na pitanja RSE u vezi sa mogućim dolaskom u Srbiju i njenim planovima za poslovanje u regionu.

Autor: Radio slobodna Evropa

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.