Izvor: Radio 021, 22.Okt.2020, 12:10

Svetska banka: Srpska ekonomija u recesiji

Region zapadnog Balkana skliznuo je usled pandemije Covida-19 u duboku recesiju, uz pad kako domaće tako i inostrane tražnje i poremećaja lanaca vrednosti, što je u svih šest zemalja regiona dovelo do prelaska ekonomskog rasta u 2020. u negativnu teritoriju, navodi se u najnovijem izveštaju Svetske banke.

Prema najnovijem Redovnom ekonomskom izveštaju Svetske banke, u 2020. se predviđa pad ekonomske aktivnosti za 4,8 odsto, što je 1,7 odsto niže od stope prognozirane u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << aprilu.

Naredni snažniji talas pandemije prisutan od sredine juna, dodatno je omeo ekonomski oporavak u regionu.

Ograničenja putovanja i mere distanciranja negativno su uticale na rast u zemljama koje se u većoj meri oslanjaju na turizam.

Zaključno sa junom, nezaposlenost u regionu porasla je za 0,5 odsto i ugasila 139.000 radnih mesta.

Procenjuje se da je još 300.000 građana zapalo u siromaštvo na Kosovu i u Albaniji, Crnoj Gori i Srbiji - što je značajan broj, ali je više nego dvostruko manji nego da mere reagovanja na pandemiju nisu bile uvedene, navodi se u izveštaju.

Prema nalazima izveštaja, svih šest zemalja regiona brzo je uvelo mere u cilju zaštite života i prihoda svojih građana.

Uvođenje obimnih mehanizama za očuvanje radnih mesta, uključujući i subvencije za zaposlene, pomoglo je da se preduprede neke od najtežih posledica pandemije po zaposlenost, dok su programi socijalne pomoći, poput gotovinskih transfera, pomogli da se najosetljivije grupe u ovom regionu zaštite tokom trajanja mera izolacije i drugih ograničenja.

Uprkos svim ovim merama, kriza je poništila poboljšanja ostvarena u pogledu učešća radne snage, a preti da ugrozi i napredak postignut na polju smanjenja siromaštva.

Sve te izazove dodatno komplikuje dramatičan rast fiskalnih deficita širom regiona, jer države nastavljaju da troše više da bi ublažile pad ekonomske aktivnosti dok im javni prihodi istovremeno strmoglavo padaju.

Uz neizvesnost završetka ekonomske krize, pritisci na tržišta rada i prihode biće verovatno prisutni mesecima, upozorava Svetska banka.

U izveštaju se navodi i da će brzina oporavka, na kratak rok, zavisiti od toka pandemije, dostupnosti vakcine koja bi omogućila normalizaciju ekonomske aktivnosti i stabilnog oporavka glavnog trgovinskog partnera regiona - Evropske unije.

Autor: FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

NAJLOŠIJA ZABELEŽENA TURISTIČKA SEZONA Svetska banka: Crnu Goru čeka najsnažnija recesija u regionu

Izvor: Blic, 22.Okt.2020

Projekcije ukazuju da će Crna Gora imati najsnažniju recesiju u regiji Zapadnog Balkana, koja se procenjuje na 12,4 procenta, uglavnom zbog njene velike zavisnosti od turizma. Snažan drugi talas pandemije je imao za posledicu najlošiju zabeleženu turističku sezonu, navodi se u Redovnom ekonomskom...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.