Izvor: Radio 021, 29.Apr.2021, 12:02

Svemirska istraživanja: Kina lansirala prvi modul nove svemirske stanice

Ovo je veliki korak u kineskim ambicijama da se u istraživanju svemira takmiči sa Amerikom i Rusijom.

Getty ImagesTianhe modul lansiran je sa Venčang svemirskog centra

Kina je lansirala glavni modul sa nove stalne svemirske stanice, što je poslednji korak u ambicijama Pekinga da uđe u svemirsku trku.

Modul Tianhe - koji ima i kabine u kojima mogu da borave članovi posade - poletela je sa Venčang svemirskog lansirnog centra na raketi Long Marč 5B. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<

Kina se nada da će nova stanica početi rad do 2022. godine.

Jedina svemirska stanica koja trenutno postoji u orbiti je Međunarodna svemirska stanica, iz koje je Kina isključena.

Kako je naučnik iz Bečeja stigao do najvećeg teleskopa na svetu u Kini Amerika ga je deportovala - da bi pomogao Kini da stigne u svemir Kako je Kina izvela istorijski pohod na Mesec

Kina se kasnije uključila u istraživanje svemira.

Tek 2003. poslala je prvog astronauta u orbitu, što je stavlja na treće mesto u trci, posle Sovjetskog Saveza i Amerike.

Do sada Kina je već dva puta slala svemirske stanice u orbitu.

Tjangong 1 i Tajngog 2 bile su probni modeli, jednostavniji koji su omogućavali astroanutima da u njima borave relativno kratak vremenski period.

Novi 66 tona težak multimodul Tjangonga bi trebalo da bude u funkciji bar 10 godina.

Tinhe je njegovo samo jezgro.

Dugačak je 16,6 metara i širok 4,2 metra.

Pružaće snagu i pogon, a sadrži i tehnologiju koja omogućava da se u stanici živi što je neophodno za boravak astronauta.

Peking planira da pošalje najmanje 10 sličnih letelica, koje će dopremiti svu dodatnu opremu u orbitu pre nego što se cela svemirska stanica završi sledeće godine.

Biće udaljena od Zemlje 340 do 450 kilometara.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.