Izvor: Luftika.rs, 19.Maj.2022, 01:12

Svedoci počeli da menjaju iskaze o Hrkalovićki i Belivuku, snimci obrisani – Đuka Bizon traži izbacivanje dokaza

Bivši načelnik Službe za specijalne istražne metode Dejan Milenković danas je delimično izmenio svoju raniju odbranu i negirao da je nekadašnja sekretarka UKP-a i MUP-a Dijana Hrkalović uticala na njega da ometa istrage. Milenković sada tvrdi da je Hrkalović samo prenosila naređenja tadašnjeg ministra policije Nebojše Stefanovića da se tužilaštvu ne dostave veštačenja telefona Veljka Belivuka u postupku u kom mu se sudilo za učestvovanje u ubistvu, iako je ranije tvrdio da mu je >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << ona direktno to naredila.
Milenković je danas na suđenju rekao da delimično ostaje pri onome što je ispričao u istrazi, ali da će deo onoga što je ranije rekao u policiji promeniti. Naveo je da tada nije bio spreman da daje odbranu, da su kolege koje su ga ispitivale imale sugestivna pitanja, a da je on bio emotivno rastrojen jer mu je otac bio bolestan.
„Čovek sam koji se teško lomi, iz radničke porodice, učen da su čast i poštenje važni, a tužilac i pojedinci iz MUP-a su pokušali da mi stave na teret nešto što u životu nisam uradio. Navodi optužnog predloga su ponižavajući za mene posle 20 godina u službi“, rekao je Milenković.
On se detaljno, više od tri sata, izašnjavao o optužbama koje mu se stavljaju na teret.
Milenković se tereti da je pod uticajem Hrkalović sprečio da se tužilaštvu na vreme dostavi izveštaj o veštačenju telefona Veljka Belivuka u postupku koji se protiv njega vodio za učešće u ubistvu Vlastimira Miloševića. Time su, tvrdi tužilaštvo, obezbedili bolji položaj za Belivuka koji je kasnije i oslobođen u ovom postupku.
Milenković tvrdi da je služba kojom je rukovodio dobila naredbu da se iz telefona izvuku podaci o komunikacijama i kontaktima, da je to učinjeno ekspresno i da je zatim sav materijal prosleđen analitičkoj službi koja je trebalo da „ukrsti“ podatke i razjasni s kim je komunicirao Belivuk. Nakon toga, tvrdi Milenković, analitička služba izveštaje šalje tužilaštvu i sudu.
Sudiju Slađanu Marković zanimalo je zašto je onda tužiteljka Nataša Krivokapić nastavila da od njega zahteva dostavljanje izveštaja, ali je Milenković rekao da je to njemu i danas nejasno.
On je rekao da je Krivokapić upućivao na Upravu kriminalističke policije tvrdeći da je njima dostavljen sav materijal koji je izvučen iz telefona i da su o tome bili obavešteni direktor policije i sekretarka UKP-a Dijana Hrkalović.
„Ja znam da je Rebić (Vladimir Rebić, bivši direktor policije) bio obavešten, a i sekretarka UKP-a Hrkalović. Posle nekoliko sati Hrkalović mi je rekla da se Krivokapić obrati direktno ministru Stefanoviću, nakon čega nije stigla nijedna urgencija“, ispričao je Milenković.
Na pitanje sudije rekao je i da li nije znao zašto se čekalo sa dostavljanjem izveštaja, ali da je pretpostavljao da se radila dodatna obrada podataka.
Nakon godinu dana stigla je urgencija sudije Slavice Nikolić da se materijal dostavi hitno sudu, o čemu je, kako kaže, obavestio Hrkalović.
„Ona je prenela naređenje Stefanovića da se izveštaj dostavi i to je učinjeno jako brzo“, tvrdi Milenković.
Milenković je tako današnjom odbranom značajno umanjio krivicu Hrkalović, tvrdeći da je ona samo poštovala hijerarhiju i prenosila Stefanovićeva naređenja, iako je u svom prvobitnom iskazu direktno nju označio kao nalogodavca.
Milenković je optužen i da je pod uticajem Hrkalović naredio se obriše deo prisluškivanog razgovora iz policijske akcije „Mangusta“ između advokata Dragoslava Miše Ognjanovića i kriminalca Dragoslava Miloradovića u kome su pričali o njenim vezama sa kriminalcima i privatnom životu. I u ovom delu svoje odbrane , on je danas umanjio ulogu Hrkalović navodeći da ona nije ništa naredila.
Milenković tvrdi da je praksa da se privatne i intimne stvari ne stavljaju u izveštaje, jer nemaju uticaja na istragu.
Milenković je objasnio da nije bio u Srbiji kada ga je njegov zamenik obavestio da postoje vrlo vulgarni razgovori o intimnom životu sekretarke Hrkalović, a da je ona u tom trenutku štićeno lice i da nije bilo potrebe da se takve informacije šire. Nakon toga se, kako je ispričao, čuo i sa njom, a ona ga je pitala da li mora da se transkribuje taj deo.
„Ja sam joj na tu molbu rekao da što se tiče prakse, tu nema problema“, rekao je Milenković uz tvrdnju da nikada za sve godine rada u službi nije video da se takve stvari transkribuju. Rekao je kolegama da dalje kontaktiraju „operativu“ i obaveste ih o sadržini, ali da je odluka na njima.
„Imajući u vidu da je žena, da postoji intimni sadržaj koji je da kažem sramotan, bila je štićena ličnost, praksa je bila da se vodi računa o privatnosti, na šta nas obavezuju i zakonski i međunarodni propisi“, naveo je Milenković.
On je, međutim, u prvom iskazu rekao da mu je Hrkalović tražila da to bude obrisano, međutim, danas je tvrdio da je ona samo pitala, u skladu sa praksom koju je i sama poznavala.
Milenković tvrdi da nema dokaza da je razgovor skraćivan, kako to tvrdi tužilaštvo, već da je obaveštena da je sve detaljno referisano tužiocu Milenku Mandiću koji vodi i ovaj postupak.
Sličnu odbranu izneo je i kada je reč o optužbama da je izbrisao snimak prisluškivanog razgovora u kome se pojavljuje Branko Stefanović, pokojni otac bivšeg ministra policije Nebojše Stefanovića. On tvrdi da je njegovo odeljenje snimilo razgovor između Stefanovića i direktora „Srbijašuma“ Igora Braunovića, koji je bio pod istragom, i da je kompletan materijal dostavljen odeljenju za borbu protiv korupcije.
„Tu se naš posao završava, oni slušaju šta tu ima i određuju šta je bitno. Treba ovde, umesto mene, da sede načelnik UKP-a i njegov zamenik“, rekao je Milenković.
Kako je rekao na kraju svog izlaganja, nikada nije video ovoliko montiran proces.
„Suprotstavio sam se najvećim kriminalcima. Možda sam zato i ovde“, smatra Milenković.
Na prethodnom suđenju Hrkalović je takođe negirala sve optužbe i tvrdila da je sve radila po nalogu ministra Stefanovića.
Nastavak suđenja zakazan je za 6. jun kada će treći optuženi, Milorad Šušnjić, iznositi odbranu. On je optužen da je po naređenju Hrkalović lažno stavio kriminalca Darka Eleza na mere praćenja i prisluškivanja kako bi sprečili da ga istražuju druge službe.
Hrkalović je uhapšena u oktobru prošle godine i zadržana je u pritvoru. Nakon što je u decembru optužena, na kratko je puštena na slobodu, ali je to rešenje ukinuto i ona je vraćena u pritvor. Hrkalović se branila ćutanjem i delovalo je da je u nemilosti sve dok krajem februara slučaj nije krenuo u drugom pravcu. Njen novi advokat tada postaje član vladajuće Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović i predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe, član Visokog saveta sudstva i Odbora za kontrolu službi bezbednosti.
Zbog promene advokata samo dva dana pred planirani početak suđenja, ono je odloženo, a samo mesec dana kasnije Hrkalović je puštena u kućni pritvor.
Ona je u svojoj odbrani za sve svoje postupke okrivila minstra Stefanovića, a Milenković je danas izmenio svoju odbranu u njenu korist.
Ovaj postupak, samo prividno, ispituje veze koje je Hrkalović imala sa Belivukovom grupom, a koje su, po svemu sudeći bile dosta jake. Tako se u spornom izveštaju Belivukovog telefona pominju poruke koje je on razmenjivao sa žandarmom Nenadom Vučkovićem, sa kojim je Hrkalović tada bila u vezi, a u pojedinim prepiskama se naslućuje da pominju upravo nju. Tužilaštvo se, međutim, time nije ozbiljnije bavilo.
Advokat i narodni poslanik vladajuće Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović tražio je da sud izbaci iz dokaza izjavu koju je Milenković dao ranije tužiocu. Kako tvrdi, Milenković je bio pozvan u svojstvu građanina, a tamo ga je sačekao tužilac i krivična prijava, što smatra nedopustivim. O ovom zahtevu sudije će naknadno odlučiti.
Hrkalović tvrdila da je za naprednjake Ajnšajn, sad iz zatvora moli za oprost i poručuje Vučiću da je on genije

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.