Sve spremno za Doček na Trgu

Izvor: Novine novosadske, 31.Dec.2012, 14:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve spremno za Doček na Trgu

Docek izvodjaciSve koji još nisu odlučili gde će dočekati 2013. godinu podsećamo da večeras na Trgu slobode mogu uživati uz  romantične melodije crnogorskih pevača Sergeja Ćetkovića i Vlada Georgieva, gajde i frulu novosadskog, svetski poznatog multiinstrumentaliste >> Pročitaj celu vest na sajtu Novine novosadske << Slobodana Trkulje i uz vrhunske glasove spojene u hor “Viva Vox”. Ne dajte da vas zavaraju današnji sunčani zraci i dobro se obucite, jer meteorolozi predviđaju da će večeras temperatura pasti za tri stepena ispod nule, tako da vam preporučujemo da se obučete toplo i želimo vam da se dobro zabavite.
Organizatori najavljuju “doček kakav Novi Sad zaslužuje” i “kakav dosad nije imao”. Budući da smo proteklih godina imali priliku da slušamo slične koncerte, a jedan od hedlajnera (Vlado Georgiev) je već pevao na Trgu slobode, trenutno nam je teško da smislimo šta to “dosad nismo imali”, a kamoli šta to naš grad “zaslužuje”. No, uzdamo se u one kojima smo budžet za proslavu poverili da nam pojasne svoje tvrdnje i naprave dobru atmosferu, ako ništa drugo.
Duplo manji honorari?
Na konferenciji za novinare organizovanoj tim povodom direktor Kulturnog centra Novog Sada Andrej Fajgelj izjavio je da Novosađane očekuje spektakl. Novogodišnji koncert će početi 31. decembra već od 20.30 sati nastupom hora “Viva Vox”. Muziciranje će potom nastaviti Slobodan Trkulja, pre ponoći publici će pevati Vlado Georgiev, a posle ponoći Sergej Ćetković. Njih dvojica biće zvezde večeri, a prema ranijim najavama direktora Kulturnog centra Novog Sada, Andreja Fajgelja, honorari za izvođače biće dvostruko manji nego što se do nedavno u javnosti spekulisalo. Konkretne cifre nisu precizirane, s tim što je Vlado Georgiev rekao da će pevati besplatno, te da će pokloniti i  tehniku, binu, ozvučenje i rasvetu. Fajgelj je ovih dana ponovio nedavno datu procenu da će neto iznos za sve troškove biti oko 17 miliona dinara, što je na nivou prošlogodišnjeg dočeka. – Ostaje suma koju smo ranije spominjali. Ne bismo sada građane opterećivali ovim detaljima, sve će biti poznato u Skupštini grada i kroz račune – naveo je Fajgelj. Gradonačelnik Miloš Vučević je tom prilikom istakao da će višak sredstava biti vraćen u budžet, ne precizirajući o kolikom iznosu se radi. Podsetimo, prvobitno je bilo planirano da se utroši 20 miliona, pa je potom iznos povećan na 30 miliona a onda je Grad saopštio da će troškovi biti smanjeni. Prema nezvaničnim informacijama, ukupni troškovi za nastupe izvođača su oko 7 miliona dinara, pri čemu je Georgiev naveo da će svoj honorar od 2,5 miliona podeliti bendu.
Petarde ostavite kući
Direktor Kulturnog centra naveo je da će i ove godine biti organizovana kontrola na ulazima, a apelovano je i da se ne koriste pirotehnička sredstva. Bezbednost sugrađana je, poručuju, najbitnija. – Biće zatvoreni prilazi centru tako da apelujemo na sugrađane da ne dolaze automobilima na Trg. Očekuje se veliki broj stranih turista a prema nekim procenama Turističke organizacije Novog Sada očekujemo oko 4.000 stranaca iz Mađarske, Rumunije i Slovenije. Slovenci nas jako vole i oni sada već tradicionalno dolaze u naš grad. Kao i prethodnih godina, tradicionalni novogodišnji vatromet i svečano odbrojavanje počeće tačno u ponoć – rekao je Fajgelj.
“Samo da Trkulja ne prizove kišu”
U svom maniru, Vlado Georgiev je najavio dobar provod. – Meni je jako drago što ponovo sviram u Novom Sadu. Svi zajedno ćemo učiniti da grad te večeri blista. Obećavamo dobar provod, a nadamo se i da će nas vreme poslužiti, te da ove gajde Slobodana Trkulje neće zaista i prizvati kišu – sa osmehom je popularni pevač najavio novogodišnji nastup. Njegov kolega Sergej Ćetković rekao je da je novosadska publika posebna te da mu je “veoma drago što će Novu godinu dočekati baš u Novom Sadu”. Sergej kaže da sa novosadskom publikom oduvek ima “dobar kontakt i podršku”. – Ovog meseca sam već imao nastupe u Novom Sadu i, kao i uvek, ovdašnja publika me je podržala nesebično. Uvek se lepo družimo uz moju pesmu. Ne vidim razlog da tako ne bude i ovoga puta, pogotovo jer je povod svečan i u pitanju je Novogodišnja noć za koju je atmosfera uvek i dodatno bolja. Izvodiću kompozicije koje inače imam na repertoaru i jedan probrani deo repertoara u pratnji mog benda – kazao je popularni pevač. Slobodan Trkulja najavio je da će u najluđoj noći premijerno predstaviti nove numere. Iz hora “Viva vox”, čiji je ovo prvi nastup u Novom Sadu, rekli su da im je veoma drago što im je pružena prilika da pevaju u novogodišnjoj noći u drugom gradu po veličini u Srbiji. – Očekujemo dosta gostiju. Novi Sad je centar Srbije, to je Srpska Atina i mi treba da organizujemo najveće kulturne događaje u Srbiji, pa i u regionu. Ovim dočekom mi ćemo pokušati da grad delimično pripremimo za ono što sledi, a to je kandidatura za Evropsku prestonicu kulture – rekao je direktor Kulturnog centra Andrej Fajgelj i dodao da će ove godine po prvi put Novi Sad slaviti i Božić, kao što je to tradicija u svim evropskim gradovima. – Mi ove godine proslavljamo prvo Božić po gregorijanskom kalendaru potom Novu godinu a onda i pravoslavni Božić. I to je ono što dosad naš grad nije imao. Uradili smo veliku stvar za naše sugrađane.
Inače, prošle nedelje otvorena je manifestacija „Od Božića do Božića“ koja će trajati do 14. januara 2013. Ova manifestacija organizuje se da bi, u skladu sa hrišćanskom i civilizacijskom tradicijom pijenja vina o svečanim danima uoči radosti Hristovog rođenja, građanima omogućila da piju vino najboljih individualnih proizvođača sa obronaka Fruške gore. Pored proizvođača fruškogorskog vina i Bermeta na ulicama u centru grada svoje proizvode izlažu i proizvođači meda, lokalnih kulinarskih specijaliteta i rukotvorina i suvenira sa vojvođanskim motivima.
Stanka Janičić Stepanov
 
Satnica nastupa izvođača na Trgu slobode
Hor Viva Vox
20.30 – 21.30
Slobodan Trkulja
21.50 – 22.50
Vlado Georgiev
22.55 – 00.25
Sergej Ćetković
00.30 – 02.00


 
 

Nastavak na Novine novosadske...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Novine novosadske. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Novine novosadske. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.