Sve je manje kafana, inspektori ih olako zatvaraju

Izvor: Radio 021, 07.Okt.2016, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve je manje kafana, inspektori ih olako zatvaraju

Nekada kultno mesto - kafane, u Srbiji posustaju pred naletom kafića, kioska za brzu hranu i divljih objekata.

Gostima, kojih je sve manje, smetaju visoke cene, dok su vlasnici kafana nezadovoljni ponašanjem finansijskih inspektora koji selektivno kontrolišu kafane i to čine samo u centru gradova, pišu Novosti.

"Vlasnici restorana su nezadovoljni što se uvek kontrolišu iste kafane, najčešće u centru, pa predlažu inspektorima da provere celu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ulicu i malo krenu po obodu gradova. To je jedan od razloga zašto mnogi beže u sivu ekonomiju. Ko radi na crno kao fizičko lice može da ga poseti samo jedan inspektor i kazni ga sa 5.000 dinara. Ko radi legalno, kao pravno lice, može da dobije više od 30 različitih kazni na osnovu mnogih zakona o turizmu, porezu, buke, zaštite životne sredine", kaže predsednik Udruženja hotelijera i restoratera HORES Gergi Genov.

Ugostitelji veruju da bi se gosti vratili u kafane kada bi se smanjio porez sa 20 na 10 odsto. To je značajno, jer su Beograd kao prestonica Balkana, ali i drugi gradovi, sinonim za boemski život.

"Hrana nije luksuz nego potreba i ne tražimo smanjenje poreza na piće. Na taj način bi se smanjila i siva ekonomija. Zbog toga smo protiv toga da svaki inspektor ima pravo na ličnu procenu, zbog čega se olako zatvaraju kafane. Prva pomisao gosta je da se u zaključanoj kafani dogodilo trovanje, a ne da je u džepu konobara inspektor pronašao bakšiš od 100 dinara", ističe Genov.

Bakšiš, napojnica, nagrada, tips ili nadoknada koju dobija konobar od zadovoljnog gosta često je problem srpskih kafana. Zakon ne poznaje ovakvu vrstu nagrađivanja, pa konobari dolaze u situaciju da nekada ne smeju da prime bakšiš, jer gazda može biti kažnjen zatvaranjem kafane.

O tome kako kako se gubi duh novosadskih kafana, čitajte u našoj priči OVDE.

Autor: Novosti

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.