Izvor: Radio 021, 19.Jan.2021, 08:04

Svakog dana u Srbiji četiri žene obole, a jedna umre od raka grlića materice

Svakog dana u Srbiji četiri žene obole od karcinoma grlića materice, a jedna umre od te bolesti, saopštio je Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo.

Prema dostupnim podacima Instituta za javno zdravlje Vojvodine, rak grlića materice je na četvrtom mestu po učestalosti oboljevanja u Vojvodini, svakog dana u Pokrajini jedna žena oboli od tog tumora, a više od 100 u toku jedne godine izgubi bitku s opakom bolešću, navodi se u saopštenju povodom Evropske nedelje prevencije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << raka grlića materice koja se ove godine obeležava od 18. do 24. januara.

Institut za onkologiju Vojvodine godinama je među najboljim zdravstvenim ustanovama u regionu po standardima koje primenjuje u lečenju karcinoma grlića materice, a odnedavno ta ustanova jedina u Srbiji poseduje najsavremenije aplikatore za brahiterapiju.

Standardni protokol podrazumeva da se ginekološki tumori uglavnom leče kombinacijom spoljašnjeg zračenja i brahiterapije.

Sa tim aplikatorima skraćuje se vreme zračenja jer pacijentkinje više ne moraju da idu na spoljašnju zračnu terapiju, a moguće je ozračiti i udaljenije delove tumora, objašnjeno je u saopštenju.

Rak grlića materice sve više se javlja kod mladih žena i to u poslednjem stadijumu bolesti, a tada su i šanse za preživljavanje veoma male. Zbog toga je jedna od najvažnijih metoda u lečenju rano otkrivanje tumora, ističe se u saopštenju.

Osnovni cilj Evropske nedelje prevencije raka grlića materice je podizanje svesti žena o toj bolesti i načinima prevencije.

Povodom Evropske nedelje prevencije karcinoma grlića materice, zgrada Pokrajinske vlade biće tokom cele nedelje osvetljena plavo-zelenom bojom.

Autor: 021

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.