Svakog dana u Srbiji četiri žene obole, a jedna umre od raka grlića materice

Svakog dana u Srbiji četiri žene obole od karcinoma grlića materice, a jedna umre od te bolesti, saopštio je Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo.
Prema dostupnim podacima Instituta za javno zdravlje Vojvodine, rak grlića materice je na četvrtom mestu po učestalosti oboljevanja u Vojvodini, svakog dana u Pokrajini jedna žena oboli od tog tumora, a više od 100 u toku jedne godine izgubi bitku s opakom bolešću, navodi se u saopštenju povodom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice koja se ove godine obeležava od 18. do 24. januara.
 
Institut za onkologiju Vojvodine godinama je među najboljim zdravstvenim ustanovama u regionu po standardima koje primenjuje u lečenju karcinoma grlića materice, a odnedavno ta ustanova jedina u Srbiji poseduje najsavremenije aplikatore za brahiterapiju.
 
Standardni protokol podrazumeva da se ginekološki tumori uglavnom leče kombinacijom spoljašnjeg zračenja i brahiterapije.
 
Sa tim aplikatorima skraćuje se vreme zračenja jer pacijentkinje više ne moraju da idu na spoljašnju zračnu terapiju, a moguće je ozračiti i udaljenije delove tumora, objašnjeno je u saopštenju.
 
Rak grlića materice sve više se javlja kod mladih žena i to u poslednjem stadijumu bolesti, a tada su i šanse za preživljavanje veoma male. Zbog toga je jedna od najvažnijih metoda u lečenju rano otkrivanje tumora, ističe se u saopštenju.
 
Osnovni cilj Evropske nedelje prevencije raka grlića materice je podizanje svesti žena o toj bolesti i načinima prevencije.
 
Povodom Evropske nedelje prevencije karcinoma grlića materice, zgrada Pokrajinske vlade biće tokom cele nedelje osvetljena plavo-zelenom bojom. 
  • Suki

    29.01.2021 06:20
    Da
    Imam hp virus pratim se svakih 3 meseca .tako da sam na praćenju zadnjih 5 godine .cistoda znate ....živa sam .to sto i a neko hp virus ne znači da ce se ikad aktivirati. A promenu imam vec 15 godina .tako nije sve crno .
  • Nina

    19.01.2021 16:25
    Sramota
    Zasto bar ove nedelje neorganizuju besplatno testiranje na HPV virus, državno dok dočeka čovek testove može ze razviti rak a privatno košta ko svetog petra kajgana. Toliko o brizi drzave. Bitno da je na sidu besplatno testiranje, a na ovo nije!
  • zabrinuta

    19.01.2021 09:22
    kako do lekara
    Nije mi jasno kako nije organizovan pregled za prevenciju od raka grlića materice....ja nemogu da odem lekaru već 2 godine....Nema ginekologa, te corona, sad boga pitaj kad možemo i otići kod specijalista....a nemam para za privatnog doktora.....O čemu mi ovde pričamo........a za takvu konrolu treba da izdvojimo po nekoliko hiljada kod privatnih lekara ....a dok platim kredit komunalije ne ostaje mi ni za život.....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.