Izvor: Radio 021, 02.Dec.2020, 18:54

Svaki deseti popust za Crni petak lažan, prijava inspekciji zbog obmanjivanja javnosti i u Novom Sadu

Nedavni "Crni petak" je, osim zbog kršenja epidemioloških mera, u žižu javnosti dospeo i zbog lažnih popusta.

Cene mnogih proizvoda su pre akcijskog sniženja naglo podignute, pa onda spuštene, kako bi se prikazao prividan popust. Mada ovakvo ponašanje predstavlja prekršaj, opet se ponovila stara praksa domaćih trgovaca, pišu Novosti.

U Ministarstvu trgovine za Novosti kažu da su od početka godine u 400 inspekcijskih nadzora kontrolisali organizovanje i oglašavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << akcija i sezonskih sniženja i to preteno odeće i tehničke robe. U 47 kontrola utvrdili su povrede propisa i podneli zahteve za pokretanje prekršajnog postupka. Primili su i tri predstavke za "Crni petak", i to u odeljenjima tržišne inspekcije u Novom Sadu, Beogradu i Nišu.

Mladen Alfirović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije ističe da su im se potrošači žalili na cene proizvoda u radnjama koje prodaju tehničku robu.

"Treba sagledati sve okolnosti, ako je duži vremenski period važila jedna cena, pa onda naglo povećana, da bi mesec dana kasnije tokom akcijskog popusta bila snižena, takva praksa je zabranjena", objašnjava Alfirović.

Zakonom o trgovini propisana je prekršajna odgovornost u slučaju da se trgovac ne pridržava uslova za oglašavanje sniženja cena. Za utvrđenu nezakonitost sledi pokretanje prekršajnog postupka, a kazna može biti od 50 do 150 hiljada dinara.

Autor: Novosti

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.