Svaka treća boca ekstra devičanskog maslinovog ulja lažna

Izvor: Radio 021, 13.Feb.2016, 18:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svaka treća boca ekstra devičanskog maslinovog ulja lažna

Iako je prošla godina bila loša kad je u pitanju kvalitet maslinovog ulja, na policama prodavnica veliki je broj onih koji se deklarišu kao ekstra devičansko.

Kako bi proverila da li su deklaracije ispravne, hrvatska inspekcija je krenula u proveru i došla do poraznih rezultata. Rezultati inspekcije Ministarstva poljoprivrede pokazali su kako svaka treća boca maslinovog ulja koja se deklariše kao ekstra devičansko, nije ekstra devičanska.

Ulje naime, mora odgovarati >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << traženom hemijskom sastavu kako bi ga svrstali u određenu kategoriju. "Ako taj hemijski deo udovoljava kategoriji za devičansko ulje, onda ulje obavezno mora proći i panel senzorsku ocenu, koja se sprovodi na panelu", objasnila je menadžerka Odeljenja za hemijsku analizu hrane NZZJZ iz Splita Zlatka Knezović.

Prekršioce inspekcija češće kontroliše, a predviđene su im i novčane kazne koje se za pravna lica kreću od 30 do 50 hiljada kuna, a za fizičke 5 do 10 hiljada.

Međutim, u Zajednici maslinara smatraju da one nisu dovoljno rigorozne. Predsednik Zajednice Ivica Ljubenkov kaže kako bi prekršioce trebalo i javno imenovati jer je za njih to u stvari najveća kazna. Ipak, u Udruženju potrošač nisu sigurni da je to baš najbolje rešenje budući da bi to ugrozilo poslovanje proizvođača.

Autor: RTL

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.