Početak suđenja zbog napada na učesnike skupa antifašista

Izvor: Blic, 07.Mar.2010, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Početak suđenja zbog napada na učesnike skupa antifašista

Suđenje Goranu Davidoviću (35) i još osmorici zbog napada na učesnike antifašističkog skupa u Novom Sadu, koji je održan oktobra 2007. godine, odloženo je na zahtev Davidovićevog branioca, saopštio je večeras Viši sud u Novom Sadu.

Suđenje je bilo zakazano za 8, 9. i 10. mart, ali je odloženo zato

što je u toku postupak ekstradicije Davidovića, koji je u ekstradicionom pritvoru u Nemačkoj gde je uhapšen jer se u Srbiji nije odazvao na odsluženje jednogodišnje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zatvorske kazne zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje.

U saopštenju Višeg suda se navodi da je suđenje odloženo i zbog

zahteva odbrane okrivljenog Dolfa Pospiša (26), koji je podneo predlog sporazuma o priznanju krivice, ali i na zahtev Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu.

Davidoviću, Pospišu i Nedeljku Pešiću (23) iz Šapca sudi se jer su se 7. oktobra 2007. popeli na ogradu Doma vojske, iako im je policija zabranila okupljanje, i započeli verbalni, a nakon toga i fizički sukob sa učesnicima antifašističkog skupa, bacajući kamenice i tvrde predmete na njih.

Njima se stavlja na teret da su salutirali nacističkim pozdravom, jer su prema oceni tužilaštva, podigli desnu ruku sa ispruženom šakom u pravcu okupljenih učesnika antifašističkog skupa i time isprovocirali kasniji sukob.

Svih devetorica okrivljenih terete se da su se nasilnički ponašali prema učesnicima antifašističkog skupa.

Zbog nasilničkog ponašanja optuženi su i Radomir Dickov (35) iz Novog Sada, Uroš Stojanović (32) iz Beograda, Danijel Petrović (24) iz Novog Sada, Vladan Negovanović (24) iz Novog Sada, Predrag Milovanović (28) iz Zemuna i Predrag Golubović (28) iz Priboja.

Suđenje je trebalo da počne 23. jula 2009. godine pred Okružnim sudom u Novom Sadu, ali je odloženo zbog nedolaska dvojice optuženih i zahteva za izuzeće Okružnog javnog tužilaštva u Novom Sadu i zamenika tužioca Boška Milića.

Dolf Pospiš je od ranije poznat pravosudnim organima jer je izdržao kaznu zatvora zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje. On je u Okružnom sudu u Novom Sadu zbog toga osuđen na godinu dana zatvora, a Vrhovni sud je kaznu ublažio na devet meseci.

I Radomir Dickov se nalazi u krivičnoj evidenciji. On je 2006. u Okružnom sudu u Novom Sadu osuđen u procesu pripadnicima organizacije Nacionalni stroj na četiri meseca zatvora zbog ugrožavanje sigurnosti više ljudi.

U istom postupku prvooptuženi Goran Davidović osuđen je na godinu dana zatvora zbog širenja verske, nacionalne i rasne mržnje.

Oni su sa još 13 osuđenih pripadnika Nacionalnog stroja 9. novembra 2005. organizovano otišsli na antifašističku tribinu na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, gde su ugrozili sigurnost publike, a Davidović i Miodrag Stefanović (25) iz Odžaka izazivali su i nacionalnu netrpeljivost.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sudjenje Davidoviću

Izvor: S media, 07.Mar.2010

Početak sudjenja vodji Nacionalnog stroja Goranu Davidoviću - Fireru, koji se nalazi u ekstradicionom pritvoru u Nemačkoj, i još osmorici optuženih za napad na učesnike antifašističkog skupa u Novom Sadu 2007. godine, zakazan je za sutra u novosadskom Višem sudu. ..Kako se za Davidovića još...

Nastavak na S media...

Sudjenje"Fireru" odloženo do daljeg

Izvor: S media, 08.Mar.2010, 11:49

Sudjenje vodji Nacionalnog stroja Goranu Davidoviću - Fireru, koji se nalazi u ekstradicionom pritvoru u Nemačkoj, i još osmorici optuženih za napad na učesnike antifašističkog skupa u Novom Sadu 2007. godine, koje je danas trebalo da počne u novosadskom Višem sudu, odloženo je do daljeg....

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.