Odloženo suđenje Goranu Davidoviću

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Mar.2010, 20:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odloženo suđenje Goranu Davidoviću

NOVI SAD - Suđenje Goranu Davidoviću i još osmorici optuženih zbog napada na učesnike antifašističkog skupa u Novom Sadu u oktobru 2007, odloženo je telegramom u petak i neće početi sutra u Višem sudu u Novom Sadu, saznaje Radio-televizija Vojvodine.

Kako navodi sudija Zora Jamušakov pred čijim većem je sutra trebalo da počne pretres, za odlaganje ima više razloga.

Tužilac je povukao spis jer ima predlog branioca jednog od optuženih, Dolfa Pospiša, da se zaključi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sporazum o krivici, dok je branilac Gorana Davidovića poslao podnesak da njegov branjenik treba da bude izručen i da mu ne bi trebalo suditi u odsustvu.

Sudija Jamušakov dodaje i da je jedan od optuženih na služenju vojnog roka u Somboru, odakle Višem sudu u Novom Sadu nije stigla potvrda da će mu biti dozvoljeno da prisustvuje suđenju.

Davidoviću, Pospišu i Nedeljku Pešiću (23) iz Šapca sudi se jer su se 7. oktobra 2007. popeli na ogradu Doma vojske, iako im je policija zabranila okupljanje, i započeli verbalni, a nakon toga i fizički sukob sa učesnicima antifašističkog skupa, bacajući kamenice i tvrde predmete na njih.

Njima se stavlja na teret da su salutirali nacističkim pozdravom, jer su prema oceni tužilaštva, podigli desnu ruku sa ispruženom šakom u pravcu okupljenih učesnika antifašističkog skupa i time isprovocirali kasniji sukob.

Svih devetorica okrivljenih terete se da su se nasilnički ponašali prema učesnicima antifašističkog skupa.

Zbog nasilničkog ponašanja optuženi su i Radomir Dickov (35) iz Novog Sada, Uroš Stojanović (32) iz Beograda, Danijel Petrović (24) iz Novog Sada, Vladan Negovanović (24) iz Novog Sada, Predrag Milovanović (28) iz Zemuna i Predrag Golubović (28) iz Priboja.

Suđenje je trebalo da počne 23. jula 2009. godine pred Okružnim sudom u Novom Sadu, ali je odloženo zbog nedolaska dvojice optuženih i zahteva za izuzeće Okružnog javnog tužilaštva u Novom Sadu i zamenika tužioca Boška Milića.

Dolf Pospiš je od ranije poznat pravosudnim organima jer je izdržao kaznu zatvora zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje. On je u Okružnom sudu u Novom Sadu zbog toga osuđen na godinu dana zatvora, a Vrhovni sud je kaznu ublažio na devet meseci.

I Radomir Dickov se nalazi u krivičnoj evidenciji. On je 2006. u Okružnom sudu u Novom Sadu osuđen u procesu pripadnicima organizacije Nacionalni stroj na četiri meseca zatvora zbog ugrožavanje sigurnosti više ljudi.

U istom postupku prvooptuženi Goran Davidović osuđen je na godinu dana zatvora zbog širenja verske, nacionalne i rasne mržnje.

Oni su sa još 13 osuđenih pripadnika Nacionalnog stroja 9. novembra 2005. organizovano otišli na antifašističku tribinu na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, gde su ugrozili sigurnost publike, a Davidović i Miodrag Stefanović (25) iz Odžaka izazivali su i nacionalnu netrpeljivost.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.