Izvor: Radio 021, 07.Jun.2020, 18:35

Studija Harvarda: Srbija među evropskim zemljama s najmanje rasnih predrasuda

Protesti zbog smrti Džordža Flojda u SAD traju skoro dve nedelje, masovna okupljanja su se proširila Evropom, a poslednjih dana na društvenim mrežama postala je popularna mapa Evrope u kojoj su države svrstane prema stepenu rasne netrpeljivosti.

Na osnovu istraživanja koje je rađeno tokom 13 godina, od 2002. do 2015. godine, tim sa Univerziteta Harvard izradio je mapu zemalja Evrope sa najmanjim stepenom implicitnih rasnih predrasuda. Prema ovoj mapi, u Srbiji ih ima najmanje, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << piše N1.

Mapa je urađena na osnovu testa "Project Implicit", kratkog interaktivnog kviza u kojem učesnici uparuju reči i slike. Test na srpskom možete uraditi OVDE.

Jedna od komponenti testa uključuje povezivanje pozitivnih s crnim licima i negativnih s belim licima. Ovo koristi "implicitni test povezivanja" i terminologiju kao što je "dobar", "loš" i "zao".

Rezultati istraživanja kreću se od 0,298 za učesnike iz Srbije do 0,557 za one iz Češke, što na ovakvoj mapi Evrope govori da naša zemlja ima najmanji indeks rasizma na Starom kontitnentu.

Uz Srbiju, nizak nivo netolerancije prema drugim rasama ima i većina zemalja bivše Jugoslavije, pa su tako odmah iza naše zemlje Crna Gora, Slovenija, Bosna i Hercegovina i Hrvatska.

Zelenom bojom prebojene, odnosno zemlje koje takođe imaju nizak stepen netrpeljivosti u Evropi su Velika Britanija, Austrija i Norveška. Ostatak zemalja na Starom kontinentu je obojen žutom ili crvenom bojom.

A 12-year long study of social attitudes by @Harvard shows #Serbia is the least racist country in #Europe. https://t.co/PSKJicjVRW pic.twitter.com/V0pBpW4K91

— Lazar Stojkovic (@LazarStojkovic) May 4, 2017

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.