Izvor: Luftika.rs, 03.Jul.2020, 13:21

Studentske domove su izgradili naši roditelji, oni ne pripadaju Vučiću i Vladi (video)

Ispred beogradskog Filozofskog fakulteta ponovo se okupila grupa nezadovoljnih studenata, koji zahtevaju od nadležnih organa da ih ne izbacuju iz domova, da im se obezbedi besplatni test na koronavirus, ukidanje školarina za narednu godinu studentima koju su na samofinansiranju, kao i dodatne ispitne rokove.
Predstavnik organizacije Studentski front Miloš Karavejzić rekao je da je skup organizovan kako bi se pokazalo da studente niko ne sme da ponižava lažnim obećanjima, jer su svi do >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << sada ćutali kad su proletos izbacivani iz domova.
„Ne damo naše domove, koje su izgradili naši roditelji, ne pripadaju oni Aleksandru Vučiću i Vladi, ne mogu nas oni izbacivati“, poručio je, a preneo 021.
Karavejzić je rekao da je formiran štrajkački odbor „kako ne bi razni lažni predstavnici studentskih organizacija, bliski vlasti, odlučivali u ime studenata“.
Predstavnik Studentskog fronta Marko Radić upozorio je da na ovom protestu nema mesta političkim interesima partija koje bi želele da zloupotrebe protest.
On je poručio da je ključni od pet zahteva učesnika protesta onaj šesti – koji će tražiti ako se ne ispune ostali – a to je ukidanje školarina.
Studenti kažu da očekuju odgovore u roku od tri dana.

Okupljenima se obratila rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović.
Rektorka je rekla da je odluka Kriznog štaba o zatvaranju studentskih domova bila veliko iznenađenje za sve na Univerzitetu.
„Studenti su s pravom uznemireni i nezadovoljni. Univerzitet u Beogradu je u dnevnom kontaktu s Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i mi smo imali dogovor da studenti uz poštovanje svih preventivnih mera završe junski ispitni rok i da se onda isprazne domovi“, kazala je rektorka Popović.
Dodala je da su Ministarstvu dostavljeni podaci o trajanju ispitnih rokova na svim fakultetima.
„Takođe, razgovarali smo i o mogućnostima da se izađe u susret kandidatima koji žele da se upišu a koji su pozitivni na koronavirus. U svakom slučaju imali smo jedan redovan kontakt o svim aktuelnim pitanjima i iz tog razloga ja sam bila neprijatno iznenađena objavom predsednika Srbije da se zatvaraju domovi“, objasnila je Popović.
Studentski zahtjevi:
1. Povlačenje odluke o zatvaranju domova
2. Dodatni rokovi
3. Besplatno testiranje na covid
4. Besplatno liječenje oboljelih studenata
5. Ostavka Studentskog parlamenta
-ukoliko se ne ostvare za 3 dana:
6. Besplatna školarina za narednu godinu#tridana pic.twitter.com/3gxKoF76Ok
— De Jure (@DeJure) July 3, 2020
Na pitanje kako komentariše jutrošnju izjavu ministra prosvete Mladena Šarčevića da neće doći do zatvaranja domova, rektorka je kazala da ipak treba sačekati odluku Vlade.
„Ipak moramo da sačekamo odluku Vlade i mislim da je potrebno da neko iz vlasti objasni studentima o čemu se radi i da da neke garancije da ćemo moći ovu, ionako već poremećenu školsku godinu, da dovedemo do kraja na koliko-toliko dostojanstven način“, rekla je ona.
Profesor Univerziteta u Beogradu: Odnos vlasti prema studentima je bruka i sramota!

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.