Izvor: Radio 021, 03.Okt.2020, 20:08

Studenti u protestnoj šetnji za niže školarine, podržala ih i grupa profesora

Grupa studenata Univerziteta u Beogradu održale je večeras ispred zgrade Rektorata protest sa koga su zatražili da se školarina snizi za 30 odsto za samofinansirajuće studente, ističući da to nije zahtev za milostinjom, nego je investicija države za budućnost, jer je to samo jedna osmina cene budućeg Nacionalnog stadiona.

Studente je podržala i grupa profesora, koji su bili na protestu, a jedan od njih, dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti Vladica Cvetković >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << rekao je da njihovi zapisi nisu upitni, ali da su oni povod i da se na neki način "uzdrma" način finansiranja visokog obrazovanja", jer je to nešto "od čega se diže kosa na glavi svim profesorima".

Način finansiranja je tesno uzročno-posledično vezan sa mnogim pojavama u obrazovanju, ukazao je Cvetković i dodao da postoji lista izuzetno negativnih stvari koja ima veze sa načinom finansiranja.

Od obrazovnog tržišta se pravi sredina u kojoj ne vladaju obrazovni parametri, već pravo jačeg i snalažljivijeg. To je nezamislivo igde na svetu. Školarine na državnim fakultetima su u korelacijama sa primanjima profesora, upozorio je on.

Profesor Filološkog fakulteta Saša Moderc optužio je upravu tog fakulteta da na "kleptokratski način" raspolaže novcem, po sistemu "pola krade, pola šarcu daje" i da je zato potrebno da se uspostavi red, akademska čestitost i finansijska discipina.

Ovo što radimo zajedno je najviši čin patriotizma i ljubavi prema Srbiji, ocenio je Moderc.

Studentkinja Tamara Ristić rekla je da nije član nijedne studentske organizacije, ali da je došla da podrži neophodnu reformu obrazovnih programa na fakultetima, "od promene Bolonje do raznih malih stvari".

Studenti su potom otišli u protestnui šetnju do sedništa Ministarstva prosvete u Nemanjinoj ulici, želeći da pokažu "koliko ih ima", a za ponedeljak su najavili i tročasovnu akciju blokade Ministarstva.

Na protestu su bili i predstavnici političkih partija i pokreta opozicije, kao i građanski aktivisti.

Autor: FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Protest studenata i profesora u Beogradu za autonomiju Univerziteta i niže školarine

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 03.Okt.2020

Protestna šetnja studenata i profesora Univerziteta u Beogradu „Ujedinjeni za obrazovanje” u subotu, 3. oktobra završena je ispred zgrade Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a zahtevi demonstranata se odnose na očuvanje autonomije Univerziteta i 30 odsto niže školarine. Demonstranti...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.