Studenti u protestnoj šetnji za niže školarine, podržala ih i grupa profesora

Grupa studenata Univerziteta u Beogradu održale je večeras ispred zgrade Rektorata protest sa koga su zatražili da se školarina snizi za 30 odsto za samofinansirajuće studente, ističući da to nije zahtev za milostinjom, nego je investicija države za budućnost, jer je to samo jedna osmina cene budućeg Nacionalnog stadiona.
Studenti u protestnoj šetnji za niže školarine, podržala ih i grupa profesora
Foto: FoNet

Studente je podržala i grupa profesora, koji su bili na protestu, a jedan od njih, dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti Vladica Cvetković rekao je da njihovi zapisi nisu upitni, ali da su oni povod i da se na neki način "uzdrma" način finansiranja visokog obrazovanja", jer je to nešto "od čega se diže kosa na glavi svim profesorima".

Način finansiranja je tesno uzročno-posledično vezan sa mnogim pojavama u obrazovanju, ukazao je Cvetković i dodao da postoji lista izuzetno negativnih stvari koja ima veze sa načinom finansiranja.

Od obrazovnog tržišta se pravi sredina u kojoj ne vladaju obrazovni parametri, već pravo jačeg i snalažljivijeg. To je nezamislivo igde na svetu. Školarine na državnim fakultetima su u korelacijama sa primanjima profesora, upozorio je on.

Profesor Filološkog fakulteta Saša Moderc optužio je upravu tog fakulteta da na "kleptokratski način" raspolaže novcem, po sistemu "pola krade, pola šarcu daje" i da je zato potrebno da se uspostavi red, akademska čestitost i finansijska discipina.

Ovo što radimo zajedno je najviši čin patriotizma i ljubavi prema Srbiji, ocenio je Moderc.

Studentkinja Tamara Ristić rekla je da nije član nijedne studentske organizacije, ali da je došla da podrži neophodnu reformu obrazovnih programa na fakultetima, "od promene Bolonje do raznih malih stvari".

Studenti su potom otišli u protestnui šetnju do sedništa Ministarstva prosvete u Nemanjinoj ulici, želeći da pokažu "koliko ih ima", a za ponedeljak su najavili i tročasovnu akciju blokade Ministarstva.

Na protestu su bili i predstavnici političkih partija i pokreta opozicije, kao i građanski aktivisti.

  • Profesor

    04.10.2020 16:42
    samofinansiranje
    Bio sam od početka protivnik samofinansirajućih studenata. Broj studenata koji se finansiraju iz budžeta je manje-više u skladu sa potrebama društva a još je manje onih koji mogu da zadovolje kriterijume i završe studije u roku. Svi su vršili pritisak na univerzitete: država da bi se mladi nečim zabavili i da se u nedostatku posla ne bi pobunili, studenti i roditelji u nadi da diploma i bez znanja nešto znači, gramzivi profesori da bi više zaradili. Dokle smo stigli: studenti koji su hteli da po svaku cenu budu upisani i koji su pristali na visoke školarine sada tvrde da "znanje nije roba" (jako im je stalo do znanja a ne do diplome); pohlepnim profesorima ne pada na pamet da se s njima bakću besplatno. Još jedan veliki problem a svi koji su ga napravili glume žrtve.
  • Profesor

    04.10.2020 07:39
    Bolonja i samofinansirajući studenti su dva propala eksperimenta, od kojih treba odustati.
  • Dragan

    04.10.2020 06:05
    Eh
    Malo ste pritegli mige a sad kai što vas je Sloba učio-svi na svoje radne zadatke.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.