Izvor: Radio 021, 16.Okt.2020, 17:03

Studenti predali peticiju sa 18.000 potpisa u Ministarstvu, traže sastanak

Predstavnici studentske Inicijative "30 odsto niže školarine" predali su na pisarnici Ministarstva prosvete peticiju sa 18.000 potpisa za smanjenje školarina za 30 odsto, kao i dopis u kome traže sastanak sa resornim ministrom Mladenom Šarčevićem.

Student Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu Nikola Arsenić rekao je da je kroz različite forme poslato oko 20.000 zahteva za smanjenje školarina "što daje ovoj inicijativi prilično dobar legitimitet imajući u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << vidu koliko studenata ima Univerzitet i koliko je uopšte studenata u Srbiji".

On je rekao da svaki student ima svoj glas, svaki student ima kičmu i pravo da izrazi svoje mišljenje i da ukaže na određene nepravilnosti u obrazovanju. Arsenić je, komentarišući Šarčevićevu izjavu da nije primio 3.000 mejlova sa zahtevom za sastanak, rekao da su mu ti mejlovi poslati, kao i da će mu ih dostaviti na sastanku kada do njega dođe.

On je rekao da o obrazovanju u Srbiji odlučuju Vlada, odnosno premijerka Ana Brnabić, ministar Šarčević i rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović i kroz različite forme i poteze utiču na unižavanje obrazovanja u Srbiji.

Arsenić je rekao da je rektorka Popović imala priliku da stane uz studente i istakao da je ovo "zahtev studenata da se ulaže u obrazovanje, zahtev za pravičnu cenu, a ne zahtev da se oni čašćavaju i traže milostinju".

On je naveo da su neki studenti uplatili prve rate školarine, ali neće imati za naredne rate i ukazao na to da ljudi i dalje dobijaju otkaze. Arsenić je rekao da su školarine poskupljivale, da neki fakulteti imaju suficit i kao primer naveo Fakultet političkih nauka koji ima suficit 28 miliona dinara i Ekonomski fakultet 20 miliona.

"Imamo fakultete koji posluju bolje od mnogih preduzeća u Srbiji u ovoj situaciji", rekao je Arsenić i istakao da su se studenti ove godine izborili za svako svoje pravo i da će se izboriti i za ovo.

Na pitanje novinara šta će uraditi ukoliko Šarčević ne bude zakazao sastanak sa studentima, Arsenić je odgovorio da je bilo raznih predloga, a jedan od njih je da uđu u zgradu gde je Ministarstvo prosvete i ne izađu iz nje dok ne bude zakazan sastanak.

Studentkinja Pravnog fakulteta Kristina Urošević pročitala je neke od mejlova koje su studenti poslali Šarčeviću. Ona je rekla da se u svim mejlovima napominje da su njihovi roditelji ostali bez posla i da zahtev za smanjenje školarine nije pitanje milostinje, već pravičan zahtev.

Autor: FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.