Izvor: Radio 021, 17.Nov.2019, 15:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stručnjaci tvrde: Preterana kupovina preko interneta je mentalni poremećaj

Zavisnost od kupovine preko interneta trebalo bi da bude prepoznata kao stvarni mentalni poremećaj, uvereni su stručnjaci koji tvrde da ova zavisnost ima velik uticaj na ljudski um.

Mada je zavisnost od kupovine odavno prepoznata, ona u današnje doba poprima poprilično drugačije značenje i razmere. Sada pogađa jednu od dvadeset osoba, navodi "Dejli mejl".

Poslednje istraživanje pokazalo je da uživanje u trošenju novca na internetu može dovesti do nepotrebnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << gomilanja stvari, upadanja u dugove, do gubitka samokontrole i do čestih svađa s dragim osobama.

"Stvarno je vreme da se preterana kupovina na internetu prepozna kao opasnost za mentalno zdravlje i kao mentalni poremećaj i da se ljudi edukuju o svim negativnim aspektima", rekla je doktorka i psihoterapeutkinja Astrid Mjuler.

U istraživanju koje je sprovela sa svojim timom obuhvatila je 122 pacijenta i došli su do zaključka da osobe koje su zavisne od kupovine preko interneta češće oboljevaju od depresije i anksioznosti. Rezultati njihovog istraživanja objavljeni su u časopisu "Comprehensive Psychiatry", a stručnjaci se nadaju da će njihov rad podstaći i druge na istraživanje ovog područja.

Takođe, imaju objašnjenje zašto sve češće dolazi do ove pojave.

"Do impulsivne kupovine dolazi zbog spoljašnjih faktora kao što su rasprodaje ili lepe reklame", objasnila je savetnica za finansije Keri Retl. Osim toga, privlači ih i sve veći broj internet prodavnica, sve dostupnije aplikacije koje olakšavaju kupovinu, kao i dostava na kućna vrata. Zbog svega toga, tvrde stručnjaci, raste i broj mladih koji postaju zavisni.

Autor: 021

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.