Stručnjaci: Uspešniji menadžment bolje rešenje za Spens od rušenja

Izvor: Radio 021, 15.Sep.2018, 12:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stručnjaci: Uspešniji menadžment bolje rešenje za Spens od rušenja

Iako stručnjaci uvažavaju činjenicu da Spens posluje sa gubitkom, tvrde da taj problem treba rešiti na drugi način, a ne rušenjem.

Kako prenosi "Danas", razlog više je što se većina sličnih objekata i u svetu dotira iz lokalne ili državne kase, jer nije reč samo o komercijalnom, već o sadržaju društvenog standarda. Podsećamo da je gradonačelnik Miloš Vučević izjavio da bi bilo najbolje Spens srušiti i izgraditi manji, funkcionalniji sportski centar.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<
Struka je saglasna da sa aspekta bezbednosti i konstruktivne stabilnosti nema nikakve potrebe da se zgrada ruši. U Inženjerskoj komori Srbije priznaju da je zgrada sigurno energetski neefikasna, da troši puno energije za zagrevanje i hlađenje.

– Taj problem se može efikasno i ekonomično rešiti rekonstrukcijom elektromašinskih sistema, energetskom sanacijom fasade, uz savremene pristupe korišćenja obnovljivih izvora energije (geotermalne, solarne). Naime, svi javni objekti u EU već od kraja 2018. moraju biti objekti sa nultom potrošnjom energije. To ne znači da oni neće imati ni struju ni grejanje, već da će biti energetski izolovani i sa korišćenjem obnovljivih izvora energije. Zato je potrebno angažovati najbolje stručnjake i postaviti uspešan menadžment samog Spensa – kažu u Komori i dodaju da u Srbiji imamo talentovane i maštovite inženjere i arhitekte, tako da je ovo rešivo, bez rušenja objekta.

Ukazuju i da postupak rušenja nije jednostavan, potrebno je uraditi projekat, dobiti građevinsku dozvolu, definisati čitav proces uključujući i deponije na koje će se materijali odvoziti. Kažu i da se neki od materijala mogu i reciklirati, ali da je svakako potrebno da se odluka o rušenju preispita kako se jedan ovakav objekat, simbol Novog Sada, ne bi pretvorio u otpad.

Nijedan od stručnjaka sa kojim je "Danas" razgovarao nije želeo da procenjuje koliki bi bili troškovi rušenja i izgradnje novog sportskog centra. Ukazuju da je potrebna izrada studije koja bi pokazala koliki su troškovi, ali da oni sigurno ne bi bili niski jer je reč o građevini visoke konstruktivne stabilnosti.

Predsednik Društva arhitekata Novog Sada Slobodan Jović kaže da bi svaka procena bez ozbiljnih analiza i projekata bila amaterska.

– Trenutno stanje Spensa nije održivo i pozdravljamo pokretanje teme njegove budućnosti, ali se zalažemo da se problem sagleda sa više različitih aspekata, jer je višeslojan. Uzroci su razni, a arhitektura objekta nije glavni krivac. Druga je stvar što mi nemamo kulturu održavanja, pa se iznenadimo kada prokišnjava krov posle 30 godina. Smatram da je prostorni potencijal koji poseduje Spens veliki plus za njegovu budućnost, a ne obrnuto. Svakako, prostor Spensa nije veći krivac za njegovo stanje od gradnje gigantskih tržnih centara pored njega, lošeg partijskog kadriranja već decenijama ili već pomenutog neodržavanja ovog objekta – ocenjuje Jović koji se nada otvorenoj i iskrenoj debati o ovoj temi, gde rešenja treba da budu utemeljena na ozbiljnim analizama, a ne političkim raspravama.

I arhitekta, konsultant za investicije Mahmud Bušatlija smatra da o tome kako održati ovakve i slične objekte treba da govori struka, ali da je ona duboko skrajnuta pod pritiskom kupljenih diploma, pa nam se tako dešava da se jedan deo na beogradskom Trgu slavija, nekakva osmatračnica, gradila četiri meseca a već osam meseci popravlja.

– Meni nije jasno kako je jedan političar dao sebi pravo da odlučuje o tako stručnom i za građane važnom pitanju. A reč je o jednom od boljih primera jugoslovenske arhitekture, koji bi on, bez ikakve konsultacije sa strukom, rušio. Problem je i to što mi više među firmama koje se angažuju nemamo ljude koji su profesionalci, koji misle svojom glavom, jer da ih ima, to bi se već videlo, ne bi nam bilo potrebno narednih 30 godina da bi dostigli nivo koji smo imali 1989. – kaže Bušatlija.

Autor: Danas

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.