Izvor: Radio 021, 22.Jul.2019, 10:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stručni skup o položaju biciklista u Novom Sadu krajem septembra

Gradska uprava za saobraćaj i ove godine će finansirati organizaciju stručnog skupa pod nazivom "Biciklisti pitaju grad".

Kao i svake godine, cilj organizacije skupa je unapređenje znanja, stavova i ponašanja biciklista jer nivo bezbednosti biciklista u saobraćaju predstavlja važan faktor koji utiče na razvoj biciklističkog saobraćaja.

Kako se apeluje u javnoj nabavci gradske uprave, ukoliko ne postoji odgovarajuća infrastruktura i ako nisu obezbeđeni uslovi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << za bezbedno kretanje biciklista, oni mogu da budu ugroženi u saobraćaju, pre svega od strane motornih vozila.

"Biciklisti su neretko primorani da za kretanje u saobraćaju koriste površine namenjene za kretanje motornih vozila i čest je slučaj da ne budu uočeni ili uvaženi od strane drugih učesnika u saobraćaju, a često i sami ne poštuju pravila saobraćaja (postupanje u skladu sa saobraćajnom signalizacijom, zabrana korišćenja mobilnih telefona, audio i video uređaja, upotreba svetala na biciklu i dr). S tim u vezi su neretko i učesnici u saobraćajnim nezgodama. Bicikl, kao vozilo koje vozač pokreće sopstvenom snagom, i koje nema kabinu, vozaču ne pruža zaštitu od mehaničkih udara prilikom saobraćajne nezgode. Sve su to faktori koji mogu destimulativno uticati na korišćenje bicikla kao prevoznog sredstva, odnosno negativno uticati na razvoj biciklističkog saobraćaja", navodi se u tenderu Gradske uprave za saobraćaj.

Na osnovu važećih podataka, u Srbiji u periodu od 1997. do 2014. godine, dogodilo se ukupno 39.142 saobraćajne nezgode sa učešćem biciklista, što predstavlja četiri odsto od ukupnog broja saobraćajnih nezgoda koje su se dogodile na teritoriji Srbije.

Usluga podrazumeva i podelu oko 200 svetala biciklistima u uličnoj akciji.

Stručni skup, u okviru kojeg će moći i da se postave pitanja nadležnima, trebalo bi da se održi oko 22. septembra, kad se obeležava Svetski dan bez automobila.

Ko će raditi organizaciju ovog skupa biće potvrđeno do kraja meseca.

Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Ratos de Porao krajem septembra u Novom Sadu

Izvor: BalkanRock.com, 23.Jul.2019, 08:15

Nakon svog premijernog gostovanja na Exit Festivalu 2017. godine, čuveni brazilski crossover sastav, Ratos de Porao, ponovo će nastupiti u našoj zemlji i to 23. septembra. Grad se ne menja, u pitanju je opet Novi Sad, a mesto održavanja je mađarski kulturni centar Petefi Šandor. Bend koji je bio...

Nastavak na BalkanRock.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.