Stočari Resave bojkotuju Poljoprivredni sajam u Novom Sadu

Izvor: Radio 021, 07.Maj.2015, 11:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stočari Resave bojkotuju Poljoprivredni sajam u Novom Sadu

Stočari Resave bojkotovaće ovogodišnji Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu u znak solidarnosti sa udruženjem odgajivača goveda simentalske rase.

Članovi udruženja su naime, nezadovoljni statusom i odnosom prema životinjama i izlagačima na tom sajmu. To je Tanjugu potvrdio pomoćnik predsednika Opšstine Svilajnac za poljoprivredu Goran Despotović.

Predsednik Fonda za poljoprivredu Svilajnca i doktor veterinarske medicine Vladan Rajković objašnjava >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da uzgajivači goveda Resave nisu članovi tog Udruženja, ali da iz solidarnosti sa njima se neće pojaviti na ovogodišnjem novosadskom sajmu. Resavci će, kaže, učestvovati samo sa konjima - lipicanerima.

Na dosadašnjim sajmovima u Novom Sadu, uzgajivači goveda simentalske pasmine iz Resave osvojili su najviša priznanja, posebno za izložene junice simentalske pasmine i kolekcije od po pet elitnih grla. Prošle godine zbog katastrofalne poplave koja je zadesila Svilajnac nisu učestovali, a tri godine pre toga bili su svake godine apsolutni šamiponi u govedarstvu Novosadskog sajma, potsetio je predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović, koji je i sam dobitnik Plakete sajma "za doprinos razvoju stočarstva" u ovom kraju. Opštinska uprava Sviljanca dobitnik je Zlatnog šampionskog pehara za izložene junice simentalske pasmione 2013. godine.

Tradicija uzgoja goveda simentalske rase na području Svilajnca datira od 1885. godine a Svilajnčani sa simentalkama na izložbama i sajmovima učestvuju od 1935. godine, uključujući i grad Tur u Švajcarskoj. Imaju i svoj "Resavski poljoprivredni sajam" sa izložbom priplodnih goveda simentalske pasmine, koji ove godine obeležava 52 godina postojanja i uvršten je, od 1998. godine, u kalendar evropskih i svetskih izložbi i sajmova odlukom Evropskog udruženja odgajivača goveda simentalske rase čije je sedište u švajcarskom gradu Colikofenu.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.