Izvor: Radio 021, 23.Nov.2020, 22:10

Šta raditi kada je koronom zaražena cela porodica?

Za ovaj talas epidemije karakteristično je to da obolevaju cele porodice.

Kada je, posle prvih simptoma, otišao na testiranje i saznao da je pozitivan na kovid-19, Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja odmah se izolovao. Međutim, vrlo brzo i deca i supruga su se zarazili.

"Prvi sam ja dobio simptome, onda su bili pozitivni žena i deca. Nezgodno je kada ste istovremeno bolesni, sa dva mala deteta, a ne možete ni sebe da uslužujete", priča >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Okanović za RTS.

U "Batutu" kažu – kada je jedan član domaćinstva pozitivan ostali moraju u kućni karantin od 14 dana. Ne testiraju se ako nemaju simptome, ali već sa prvim naznakama oboljenja i oni moraju u kovid ambulante.

"Oni se po završetku kućnog karantina ne testiraju, već se vraćaju svojim aktivnostima. Ni osobe koje su dokazano pozitivne, a po isteku izolacije nemaju simptome, ne testiraju se. Na osnovu procene svog izabranog lekara vraćaju se aktivnostima", ukazuje epidemiolog Instituta "Batut" Violeta Rakić.

Osoba koja je pozitivna svom izabranom lekaru daje kontakte i on ih prosleđuje nadležnim epidemiolozima.

"Kod kontakta se podrazumeva osoba s kojom smo bili dva dana pre pojave simptoma, bez maske, na rastojanju manjem od jedan i po metar i trajanju dužem od 15 minuta. To su bliski kontakti koji se dostavljaju, na osnovu čega sanitarna inspekcija piše rešenja da su u nadzoru da bi se opravdao posao", ukazuje Rakić za RTS.

Ona kaže da u stanovima u kojima je neko od članova porodice zaražen, kvake, tuševe, slavine i druge predmete koji se često dodiruju treba što češće dezinfikovati.

U ovakvim situacijama, kada je i samo jedan član porodice bolestan, maske treba svi u stanu da nose.

Autor: RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Šta da radite kada je cela porodica zaražena korona virusom?

Izvor: eKlinika.rs, 24.Nov.2020, 10:51

Epidemija korona virusa sve više se širi pa sve češće možemo da čujemo da kada se zarazi jedan član porodice – zaraze se i svi ostali. Šta u tom slučaju treba uraditi, kako se ponašati? Iz instituta „Batut“ poručuju – kada je jedan član domaćinstva pozitivan, ostali moraju u kućni...

Nastavak na eKlinika.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.