Izvor: Radio 021, 09.Sep.2020, 10:58

"Šta nam teško": Prilika za mlade da doprinesu svojim zajednicama, uređuju parkove, otvaraju bioskope i organizuju različite sadržaje

Konkurs "Šta nam teško" u okviru programa "Mladi su zakon 2020" već je u punom zamahu, a prijave su moguće sve do 1. novembra tekuće godine.

Do sada je već završen presek prvog kruga prijava, dok je presek drugog kruga 13. septembra. Sve aktivnosti moraju se završiti zaključno sa 1. decembrom 2020.

Kroz ovaj konkurs će biti podržano ukupno 150 volonterskih projekata širom Srbije u iznosu od 20.000 do 42.000 dinara, a ukupno sa čak 5.460.000 dinara.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<
Principi kojima se vode komisije koje biraju projekte su podrška osnaživanju mladih, poštovanje ljudskih prava, jednake šanse za sve, aktivno učešće mladih u razvoju svojih zajednica i društvena odgovornost.

Specifičnost ovog konkursa je da mogu da se prijave svi mladi koji žele da urade nešto korisno u svojoj lokalnoj sredini. Nije potrebno da postoji prethodno iskustvo u izradi projekata ili volontiranja, niti akademski uspeh. Ovo je prilika i za sve one koji se po prvi put aktivno uključuju u društveni život svoje lokalne zajednice. Samim tim, za učešće u programu se mogu prijaviti neformalne grupe (minimalno pet osoba od 15 do 30 godina) i udruženja mladih.

Aktivnosti koje se podržavaju kroz ovaj program su raznovrsne. U prošlosti su to bile ekološke, obrazovne, socijalne i druge akcije, kao i kulturne kampanje i aktivnosti u cilju zaštite životne sredine, ali i konkretni projekti, poput renoviranja određenog "zapuštenog" prostora u lokalnoj sredini. Ono čime mladi koji su na tragu ideje treba da se vode jeste da akcija bude realno ostvarljiva, da poboljšava život u njihovom mestu i da se ne koristi za ličnu dobit.

Ideje koje su do sada podržane na različite načine ulepšavaju lokalne zajednice širom Srbije. Tako je u Beogradu sredstva dobila inicijativa "Ima živih udarnika 2" koja planira da uredi tavan u Domu kulture Mesne zajednice "Vlaška" koji godinama skuplja prašinu. Pančevo pokreće krug darivanja na kom će mladi sa invaliditetom izlagati svoje radove u centru grada i menjati ih sa građanma za stare knjige koje će potom donirati gradskim i seoskim dečijim bibliotekama, kao i Gerontološkom centru. U Loznici će mladi postaviti betonski sto za tenis, a u sremskomitrovačkom naselju Dekanske bašte okupiće se da urede igralište. U Boru će biti adaptirana muzička soba u okviru Doma omladine Bor koja će služiti kao besplatni prostor za lokalne muzičare. U Sonti će grupa urediti bioskop mesne zajednice, kako bi omladina koja živi u ovoj sredini imala mesto gde može kvalitetno da provodi vreme.

Ivan Čolić iz Pokreta gorana Vojvodine, organizacije koja je zadužena za projekte na području pokrajine, kaže za 021 da se ove godine dosta izlazi u susret i grupama mladih koje su orijentisane na virtuelne projekte, kao što je pokretanje podkasta, vebsajta ili radija. Dodaje, ipak, da je priroda akcija koje se finansiraju različita, dok je suština doprinos lokalnoj zajednici.

"Mnogi mladi iz manjih mesta javljaju se sa potrebom da srede sportski teren, školsko dvorište, park ili nešto slično u njihovoj sredini. Jedna grupa se javila sa idejom za bioskop na otvorenom, kako bi mladima pružili zabavan, ali bezbedan sadržaj u vreme korone, što je ove godine i jako bitan faktor u odabiru projekata", objašnjava Čolić.

Čolić kaže da je proces prijavljivanja prilično jednostavan i da to mogu da učine i osobe koje nikada ranije nisu pisale projekte. Prijavljivanje na konkurs je vrlo jednostavno preko obrasca na sajtu "Mladi su zakon" (OVDE), a za sve poteškoće, potencijalni učesnici mogu da se jave mentorima koji će ih provesti kroz proces.

"Mentorska podrška se može dobiti i dok se piše projekat. Ima par mentora koji su uvek tu za ljude koji dobiju projekte, ali možemo da pružimo i konsultacije u toku prijave", navodi sagovornik 021.

Kako kaže, činjenica je da smo proveli nekoliko meseci kod kuće i uglavnom u svom mestu u iščekivanju, svi smo imali priliku da vidimo šta je to što nedostaje mestima u kojima živimo.

"Mislim da mladi najbolje znaju šta im je potrebno. Samo im je potrebna finansijska i mentorska podrška da se to i ostvari", ističe.

Cilj je i da projekti budu održivi nakon što se sprovedu u delo, te da se tako mladi motivišu da u nekom trajnijem smislu doprinose životu u svojoj zajednici, ali i da inspirišu druge da im se pridruže.

Konkurs "Šta nam teško" sprovode Mladi istraživači Srbije u partnerstvu sa Pokretom gorana Vojvodine iz Sremskih Karlovaca, CeGraD-om iz Obrenovca, TIM 42 iz Leskovca, EMPOWER iz Požege uz podršku Ministarstva omladine i sporta.

Više o projektu "Šta nam teško" možete videti na sajtu OVDE.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.